Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘Iako i džihadisti koriste bojne otrove, prvi i jedini krivac je uvijek Assad’

‘Iako i džihadisti koriste bojne otrove, prvi i jedini krivac je uvijek Assad’

trump-macronU ovom osjetljivom razdoblju Brexita, Macron potiskuje Veliku Britaniju i Francuska postaje glavni europski vojni saveznik Sjedinjenih Država

Mnistri vanjskih poslova svih 28 članica Europske unije snažno su jučer osudili “kontinuiranu i ponovljenu upotrebu kemijskog oružja režima u Siriji, uključujući i posljednji napad na Dumu”, te jasno stali u potporu “ciljanim američkim, francuskim i britanskim zračnim udarima na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji”, čiji je “jedini cilj sprečavanje sirijskog režima da i dalje upotrebljava kemijsko oružje i kemijske tvari za ubijanje vlastitih građana”.

Zaključci u 15 točaka

Istovremeno, dok je Vijeće za vanjske poslove usvajalo 15 točaka novih zaključaka o Siriji, s druge strane Atlantika američki su dužnosnici najavljivali uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije zbog podrške režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley najavila je da će te sankcije ciljati “bilo koja poduzeća koja imaju veze s opremom povezanom s Assadovim korištenjem kemijskog oružja”.

U prvoj točki jučerašnjih zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU navodi se da su kemijsko oružje u Siriji znali koristiti i pripadnici Da’esha, odnosno ISIL-a, no režim je taj koji snosi najveću odgovornost.

Režim, uz pomoć Rusije i Irana: “EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja za sirijski konflikt. Suprotno tome, od prošle godine, sirijski režim, uz podršku svojih saveznika Rusije i Irana, intenzivirao je vojne operacije, ne mareći za civilne žrtve”, piše u zaključcima.

“EU osuđuje ofenzivu režima s ruskom podrškom, koja je izazvala razaranje Istočne Ghoute, i poziva na trenutačni prekid zračnih udara, posebno u Idlibu i na jugu Sirije”, dodaje se.

Traže političko rješenje

Ograničeni udari triju zapadnih saveznika trebaju biti iskorišteni kako bi se oživio proces pronalaženja političkog rješenja za rat u Siriji, stoji u zajedničkoj poziciji EU, koju podržava i Hrvatska.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson ponovio je da cilj američko-francusko-britanskih zračnih udara nije promjena režima ili preokret ratnih zbivanja, već isključivo sprečavanje daljnje upotrebe kemijskog oružja.

Inače, u britanskim medijima pojedini vojni analitičari tumače da je doprinos Velike Britanije vikend-operaciji u Siriji bio manji od doprinosa Francuske, te kako to znači da se Francuzi nastoje, u ovom osjetljivom razdoblju Brexita, pozicionirati kao najpouzdaniji europski vojni partner Amerikancima.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,