Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » SJEDINJENE DRŽAVE ZAHTIJEVAJU ZAJEDNIČKU UPORABU RUTE SJEVERNOG MORA I RUSKE EKONOMSKE ZONE

SJEDINJENE DRŽAVE ZAHTIJEVAJU ZAJEDNIČKU UPORABU RUTE SJEVERNOG MORA I RUSKE EKONOMSKE ZONE

sjeverna-rutaRuta Sjevernog mora, koja se nalazi u arktičkim vodama i unutar Ruske ekskluzivne ekonomske zone, trebala bi biti transportni koridor otvoren za cijelu svjetsku zajednicu, rekao je admiral Paul Zukunft, zapovjednik američke Obalne straže

Zukunft je novinarima rekao da američke oružane snage i dalje nemaju namjeru provoditi operacije na Arktiku kako bi podržale načelo slobode plovidbe, kao što je to učinjeno na Južnom moru.

“Trenutačno ne postoji pritisak za provođenje vježbi za slobodu plovidbe na Arktiku, ali … američki pristup je da bi ruta Sjevernog mora trebala biti otvorena kao međunarodni vodeni koridor za, recimo, tranzitni prolaz – jer kako vidimo to područje je očišćeno od leda” – rekao je Zukunft, dodajući kako trenutačno ne postoji određeni plan za obavljanje bilo kakvih vojnih vježbi na tom području.

Američki vojni zapovjednik priznao je da će takav položaj Washingtona vezan za Sjeverni pomorski put neizbježno odbiti Moskva. “To će zahtijevati znatan dijalog u budućnosti” – kazao je.

Ruta Sjevernog mora, koja se proteže kroz cijelu duljinu ruskog područja Arktika i Dalekog istoka, očekuje se da će postati glavni trgovački put za robu isporučenu između Europe i Azije.

Prošlog je mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin rekao kako će Sjeverni put postati “ključ razvoja ruskog arktičkog područja Dalekog istoka”.

Putin je objasnio kako je cilj učiniti ga “doista globalnom, konkurentnom transportnom arterijom” i značajno povećati njezin teretni promet do 80 milijuna tona godišnje. Brodovi će uglavnom prevoziti ukapljeni prirodni plin (LNG), naftu i ugljen.

2016. godine, količina tereta koji je prevezena putem Sjevernog mora prešla je sovjetski rekord, dosežući 7,5 milijuna tona.

Arktička ruta od jugoistočne Azije do Europe smanjuje vrijeme prijevoza na pola u usporedbi sa tradicionalnim putevima kroz kanale Suez i Panama. U sovjetskim je vremenima uglavnom korištena za isporuku robe u izolirana naselja na Arktiku.

1991. godine ruta Sjevernog mora bila je otvorena za međunarodnu plovidbu, iako je u službenim ruskim dokumentima definirana kao “povijesno uspostavljena nacionalna prometna komunikacija”.

Prošle je godine Putin rekao da brodovi pod ruskom zastavom mogu dobiti ekskluzivna prava za transport nafte i plina kroz Sjevernu rutu – što je mjera predložena za poticanje brodogradnje.

To će povećati količinu brodarstva, ojačati položaj domaćih brodara i stvoriti dodatne mogućnosti za obnovu flote, rekao je predsjednik.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,