Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRITANSKA PREMIJERKA THERESA MAY: Vojna agresija na Siriju je bila ‘pravedna i legalna’

BRITANSKA PREMIJERKA THERESA MAY: Vojna agresija na Siriju je bila ‘pravedna i legalna’

theresa-sirijaBritanska premijerka Theresa May branila je svoju “veliku” odluku da se pridruži vojnom napadu Sjedinjenih Američkih Država protiv Sirije bez pristanka zastupnika parlamenta Velika Britanije

Ona je potvrdila da je vojna akcija “pravedna i pravno legalna” i da šalje poruku “drugima”.

Tijekom konferencije za subotu, premijerka May je morala ponavljati više puta kako je “legalna” odluka o napadu Arapske Republike, unatoč nedostatku parlamentarnog odobrenja za vojnu akciju.

Premijerka je rekla da je napad bio “uspjeh” prema preliminarnoj procjeni, a podaci se i dalje vrednuju.

Reporteri su rafalno postavljali pitanja premijerki May na temu neuspjeha dobivanja parlamentarnog pristanka prije donošenja odluke o napadu Sirije, ali je održala istu mantru i izjavila kako će se sljedećeg tjedna obratiti zastupnicima.

Vođa Radničke stranke Jeremy Corbyn, koji je ranije optužio premijerku zbog “čekanja uputa” od američkog predsjednika, osudio je napad na Siriju. Rekao je da “bombe neće spasiti živote niti donijeti mir”.

Međutim, diplomatski napor nije tako učinkovit kao što je nekada bio, prema May. Američki napad na više mjesta u Siriji, uz potporu Francuske i Velike Britanije, došao je kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji u Doumi prošle subote.

U svojoj izjavi, May je kazala kako je sirijska vlada kriva za incident, citirajući izvore sa interneta i nevladinih udruga.

Nije ona prva britanska premijerka koja je poduzela “ozbiljnu odluku” o korištenju nacionalnih vojnih snaga u inozemstvu prije nego što su se prezentirali značajni dokazi. 2003. godine, Tony Blair je donio odluku da napadne Irak zbog lažnog izgovora da je zemlja posjedovala oružje za masovno uništenje. To oružje nikada nije pronađeno.

Pogledajte govor britanske premijerke:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,