Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Masivno groblje automobila gdje će Volkswagenovi dizelaši umrijeti (VIDEO)

Masivno groblje automobila gdje će Volkswagenovi dizelaši umrijeti (VIDEO)

groblje-autoNakon što je platio milijarde novčanih kazni zbog skandala oko štetnih emisija ispušnih plinova u SAD-u, Volkswagen sada mora parkirati tisuće otkupljenih dizelskih automobila u gotovo 40 objekata diljem Amerike

Njemački proizvođač automobila platio je više od 7,4 milijardi dolara kako bi otkupio gotovo 350.000 dizelskih vozila u SAD-u u veljači, prema sudskom podnesku, kojeg je objavio Reuters.

Najveće auto-skladište za za pohranu automobila na svijetu navodno posjeduje 37 sigurnosnih skladišnih objekata, uključujući i napušten nogometni stadion u Michiganu, bivšu tvornicu papira u Minnesoti, te sunčanu pustinju u Kaliforniji.

Parkirališta služe tome “kako bi se osiguralo odgovorno skladištenje vozila koja se otkupuljuju natrag pod uvjetima kompanije Volkswagene” – navodi tvrtka.

“Ova se vozila pohranjuju na privremenoj bazi i rutinski održavaju na način da osiguraju dugoročnu operativnost i kvalitetu kako bi se mogla vratiti u trgovinu ili izvesti iz zemlje nakon što američki regulatori odobre odgovarajuće izmjene emisija” – izjavila je glasnogovornica Jeannine Ginivan.

Volkswagen je potrošio više od 25 milijardi dolara na podmirivanje potraživanja od agencija za zaštitu okoliša, oštećenih vlasnika, države i dilera automobila diljem SAD-a. Proizvođač automobila je ponudio otkup oko 500.000 vozila u zemlji koja navodno zagađuju okoliš. Otkup će se nastaviti do kraja 2019.

Tvrtka Voklswagen mora ponovno nabaviti ili popraviti 85 posto vozila uključenih u ovaj slučaj do lipnja 2019. ili će dobiti još jednu veliku novčanu kaznu.

U veljači je Volkswagen rekao da je popravio gotovo 83 posto vozila. Tvrtka je, kako se izvješćuje, poslala 437.273 preporučenih pisama u kojima se nudi 8 milijardi dolara za naknadu štete i otkupnine.

Volkswagen grupa, koja posjeduje marke Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT i Skoda, priznaje da je koristila sofisticirani softver za prevaru na testovima za emisije, instaliranim u čak 11 milijuna prodanih diesel vozila širom svijeta.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) je 2015. godine optužila njemačku grupu Volkswagen zbog varanja na testovima emisija ispušnih plinova.

Agencija je pronašla odstupanja u nekoliko modela četverocilindarskih dizelskih vozila proizvedenih od 2009., uključujući modele Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3. U travnju 2017., Volkswagen je stavljen na tri godine uvjetnog rada, te je morao platiti 4,3 milijarde dolara saveznih kazni.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,