Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Facebook zatvorio stranicu krajnje desne britanske skupine ‘Britanija prva’ što je potaknulo erupciju slobode govora na Twitteru

Facebook zatvorio stranicu krajnje desne britanske skupine ‘Britanija prva’ što je potaknulo erupciju slobode govora na Twitteru

britanija-prvaFacebook je blokirao vođe pokreta “Britanija prva” (BF) od korištenja njihove Facebook stranice od 2 milijuna sljedbenika, samo nekoliko dana nakon što su čelnici skupine Paul Golding i Jayda Fransen pritvoreni zbog niza zločina iz mržnje počinjenih nad muslimanima

Krajnje desna britanska skupina “Britanija prva” daje potporu američkom predsjedniku Donald Trumpu i suprotstavlja se njegovim protivnicima.

Div društvenih medija izjavio je da su upozorili Goldinga i Fransena koji su prošli tjedan zatvoreni na 18, odnosno 36 tjedana. Facebook je rekao da su oboje nedavno dobili “pisano konačno upozorenje”, ali “oni su nastavili objavljivati​sadržaj koji krši naše standarde zajednice”.

Sada je stranica Facebooka “Britain First”, koja je imala dva milijuna sljedbenika na globalnoj razini, zatvorena.

Facebook je izjavio: “Mi to ne radimo lagano, ali oni su redovito objavljivali sadržaj namijenjen poticanju neprijateljstva i mržnje prema manjinskim skupinama, što diskvalificira stranice iz našeg sustava”.

Facebook je kazao kako je kršenje njihovih pravila uključivalo sliku koja je uspoređivala muslimanske useljenike sa životinjama. Skupina je, kako se izvješćuje, objavila sliku navodeći da su vođe grupe “islamofobi i Ponosni”.

Prošli tjedan su Golding (36) i Fransen (32) proglašeni krivima za religiozno uznemiravanje i maltretiranje.

Facebook je dodao: “Mi smo otvorena platforma za sve ideje i politički govor koji ide u prilog slobodnog izražavanja, ali politički stavovi mogu i trebaju biti izraženi bez mržnje”.

“Ljudi mogu izraziti snažna i kontroverzna mišljenja, a da ne moraju zlostavljati druge na temelju toga tko su oni. Ima vremena kad legitimni politički govor prelazi granicu i postaje govor mržnje osmišljen kako bi potaknuo mržnju prema skupinama u našem društvu”.

Facebook je slijedio Twitter, koji je također nedavno zabranio njihovu grupu. Socijalna medijska platforma Facebook također je počela nepotvrđivati​račune povezane sa ekstremnimnom desnicom uklanjanjem službenih plavih kvačica (oznaka verifikacije i originalnosti).

Na Twitteru je tada izbio rat riječi dok su sljedbenici pokreta rekli kako se uveliko krši sloboda govora – a da drugi podupiru ovaj potez.

Ta je zabrana došla nakon što je predsjednik Donald Trump potvrdio da podržava grupu dijeljenjem islamofobičnih videozapisa. Predsjednik je kasnije rekao da je spreman se ispričati zato što je naizgled potvržavao grupu.

Nema prava na slobodu govora u Velikoj Britaniji. Zemlja nema pisani ustav i ima zakone protiv govora mržnje i klevete.

Unatoč tome, pravo na slobodu govora podržava Europska konvencija o ljudskim pravima, organizacija koju je Velika Britanija spremna napustiti nakon Brexita.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,