Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Indija ‘kraljevski’ zabranila GMO sjeme i poručila: Tvrtka Monsanto može ‘slobodno otići’ u bilo kojem trenutku

Indija ‘kraljevski’ zabranila GMO sjeme i poručila: Tvrtka Monsanto može ‘slobodno otići’ u bilo kojem trenutku

indija-monsantoIndija je smanjila naknade na prava koje lokalne tvrtke plaćaju za sjeme američkom agrokemijskom divu Monsanto po drugi put u dvije godine

Proizvođač genetski modificiranih sjemenki prethodno je prijetio da će otići iz zemlje.

Prema vladinom nalogu objavljenom u utorak, ministarstvo poljoprivrede zemlje odlučilo je smanjiti naknadu na prava koje su indijske tvornice sjemena plaćale Monsantu za njegov genetski modificirani (GM) pamuk, a koji je iznosio 20,4 posto.

Prije dvije godine, naknade na prava tvrtke smanjene su za više od 70 posto. Taj potez je pokrenuo dugotrajni spor između indijske i američke vlade.

“Neočekivano je da današnje odluke pogoršavaju naknade (autorske naknade), koje su sada manje od 0,5 posto troškova uzgoja, dok tehnologija i dalje daje vrijednosti zemljoradnicima diljem Indije” – izjavio je glasnogovornik Monsantovog indijskog joint venturea Mahyco Monsanto Biotech (MMB), za Economic Times.

Državni službenici su dodali da je pamuk bio priča o uspjehu indijske poljoprivrede, sa oštrim skokom u izvozu i proizvodnji, ali da sektor sada treba predvidljivo poslovno okruženje za privlačenje ulaganja.

Indijska je vlada također smanjila cijene GMO sjemena pamuka za 7,5 posto na 740 rupija (11,39 dolara) za paket od 450 grama. Objasnila je taj potez kao pružanje podrške poljoprivrednicima koji se bore sa navalom štetočina.

Prošlog je tjedna Nacionalna udruga građana Indije (NSAI) prijetila blokiranjem zaliha prema osam milijuna poljoprivrednika pamuka kako bi prosvjedovali zbog planiranog smanjenju cijena sjemena.

“Nova, niska cijena svakako će utjecati na opskrbu sjemena i dostupnost sjemena ove godine. I također proizvodnja sjemena sljedeće godine. NSAI može čak podnijeti zahtjev za izuzeće protiv odluke vlade”, izjavio je za Reuters glavni direktor NSAI-a Kalyan Goswami.

Prema Goswamiju, cijene sjemena su pale od 2011, dok su gorivo, radna snaga i ostali troškovi opskrbnog lanca porasli. “NSAI zagovara povećanje cijene sjemena pamuka na najmanje 150 rupija po paketu. Ali ideja je zanemarena” – rekao je.

Prošle godine, indijska vlada izdala je nalog za kontrolu cijena sjemena pamuka koji je na snazi godine usjeva 2016.-17. U presudi je Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja Indije optužila GMO Monsanto da potencijalno zlouporabi svoju dominantnu poziciju na tržištu.

New Delhi je izjavio da Monsanto može slobodno napustiti indijsko tržište ako ne želi prihvatiti vladine nametnute cijene i naknade za svoje genetski modificirane pamučne sjemenke.

Američko-njemačka korporacija kontrolira oko 90 posto tržišta, koje služi više od sedam milijuna poljoprivrednika pamuka u Indiji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,