Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POZNATA AUTORICA NEW YORK TIMESA ZAMIJENILA NORVEŠKU ZASTAVU SA JUŽNJAČKOM ZASTAVOM I IZAZVALA PANIKU

POZNATA AUTORICA NEW YORK TIMESA ZAMIJENILA NORVEŠKU ZASTAVU SA JUŽNJAČKOM ZASTAVOM I IZAZVALA PANIKU

norveska-jugKada je najpoznatija autorica New York Timesa primijetila plavu i crvenu zastavu koja viori u blizini njezinog doma, informirala je lokalne novine kako bi izvijestila o “konfederacijskoj zastavi”

Ali postojao je samo jedan mali problem – to je bila norveška zastava.

“Cinkanje” za lokalne novine Seattle Times je došlo od strane poznate autorice i novinarke Rebecce Morris.

Njezina poruka lokanim novinama je glasila: “Bok. Iznenada se zaviorila zastava konfederacije ispred kuće u susjedstvu Greenwooda. Nalazi se na sjeveroistočnom uglu ulica 92. i Palatine, samo zapadno od 92. i Greenwood Avenije N. Voljela bih znati što to znači … ali, naravno, ne želim kucati na njihova vrata. Možda i drugi na tom području su postavili istu tu zastavu? Možda je to priča? Hvala vam.”

Seattle Times je preuzeo taj slučaj, i dovezao se izravno na to mjesto. Ali kad su stigli, uopće nisu vidjeli zastavu Konfederacije. Bila je to norveška zastava, koju je ponosno postavio građanin norveško-američkog podrijetla, koji podupire skandinavsku zemlji tijekom Olimpijade.

“To je norveška zastava”, izjavio je vlasnik kuće Darold Normal Stangeland za Seattle Times.

“Ona je izvješena tamo od početka Olimpijade. Ja sam ponosni norveški Amerikanac, moji su roditelji emigrirali ovdje sredinom 1950-ih godina, i radili su na tegljačima” – nastavio je Stangeland.

Kad je Morris obaviještena o njezinoj pogrešci, odgovorila joj je jednostavno: “VI mora da me zezate?” i napomenula da je čak i pogledala konfederacijsku zastavu na mreži.

Međutim, nakon poduže komunikacije, Morris je priznala svoju pogrešku. “Pa, izgleda poput norveške zastave!” rekla je. “Možda je to priča … politički smo toliko pod stresom da vidimo stvari koje nisu tamo”.

Nije to prvi put da se dogodila zabuna između dvije zastave, oboje imaju boje plave, crvene i bijele. U 2012. godini, žena u New Yorku došla je pod kritike nakon što je izvjesila minijaturnu norvešku zastavu. “Bilo je neugodno” – rekla je u to vrijeme. “Svi susjedi su me pitali da li ću se pridružiti pobunjenicima.”

Konfederacijska zastava dugo je bila kontroverzni simbol u SAD-u, zbog svojih povijesnih veza s ropstvom i segregacijom.

Kritičari kažu kako je vješanje ove zastave način obrane ropstva, dok drugi kažu da zastava poštuje povijest američkog juga. Ipak, na kraju krajeva i najobrazovanijim piscima i novinarima su obje zastave iste, zamislite što ostali misle.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,