Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ruski senatori napravili popis od 100 primjera miješanja Amerike u poslove stranih država

Ruski senatori napravili popis od 100 primjera miješanja Amerike u poslove stranih država

amerika-mijesanjeRuska parlamentarna komisija pripremila je izvješće koje navodi preko 100 slučajeva uplitanja SAD-a u unutarnje poslove drugih zemalja od kraja Drugog svjetskog rata do danas

“Izbrojili smo oko 100, 101 ili 102 apsolutno verificiranih i evidentiranih činjenica o uplitanju Amerike u suverene poslove više od 60 zemalja članica UN-a odobrenih od strane te organizacije koja zabranjuju takvu uplitanje – od 1946. do danas” – izjavio je u ponedjeljak čelnik gornje doma i Komisije za zaštitu državne suverenosti, senator Andrey Klimov.

Senator je imenovao jedan primjer sa liste – državni puč iz 1973. u Čileu koji je Augusta Pinocheta postavio kao vojnog diktatora i zbog čega je parlament zemlje raspušten i počinjena su brojna kršenja ljudskih prava.

“Svaka takva činjenica ima mnoštvo epizoda američkih miješanja”, istaknuo je.

Klimov je rekao za agenciju TASS da će se godišnje izvješće finalizirati i objaviti krajem mjeseca te je dodao da senatori pripremaju drugačije izdanje koje će se raspodijeliti među “osobama zatvorenog kruga” i neće biti pušteno u javnost u doglednoj budućnosti.

Istodobno, Klimov je istaknuo da se nisu svi slučajevi miješanja SAD-a u poslove drugih nacija mogli formalno opisati kao takvi i stoga nisu bili uključeni u izvješće.

Kao primjer, nazveo je inauguracijski govor Donald Trumpa, u kojem je američki predsjednik rekao da se Washington neprestano miješa u poslove drugih naroda i pozvao na završetak takvih radnji.

“Ovo su bile riječi inauguriranog predsjednika, glavnog zapovjednika američkih vojnih snaga, koji je bio upoznati sa svim pojedinostima i slučajevima” – kazao je.

Drugi je primjer govor Georgea W. Busha iz 2003. godine, u kojem je tadašnji predsjednik SAD-a pozvao na promjene u političkim režimima između 40 i 50 stranih zemalja.

Povjerenstvo Gornjeg doma za praćenje i borbu protiv pokušaja stranih država da utječu na unutarnju rusku politiku je formirano sredinom 2017.

Tada je glasnogovornica Gornjeg doma Valentina Matvienko rekla kako su pokušaji miješanja u unutarnje poslove Rusije bili u tijeku već godinama i da je godišnje u Rusiju stizalo 100 milijardi dolara iz inozemstva kako bi se sponzorirale “političke aktivnosti”.

“Znamo posljedice takvog uplitanja … i neće dopustiti nikome da prijeti suverenitetu Rusije” – rekla je. (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,