Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Američki admiral izjavio da je mornarica spremna za rat s Kinom, ali se nada da se to neće dogoditi

Američki admiral izjavio da je mornarica spremna za rat s Kinom, ali se nada da se to neće dogoditi

mornarica-sadSljedeći američki veleposlanik u Australiji i sadašnji pacifički zapovjednik (PACOM) admiral Harry Harris obratio se Kongresu sa tvrdim prijedlogom za odvraćanje rastućeg utjecaja Kine u regiji Azije i Pacifika

Harris je u svom govoru pohvalio Australiju kao saveznicu izvan NATO-a za svoju ulogu središta vojne snage PACOM-a u Tihom oceanu.

“Australija je jedan od ključeva međunarodnog poretka” – istaknuo je, signalizirajući da će zemlja igrati sve veći dio u ulozi nove američke doktrine.

“Kineska vojna izgradnja, napredak i modernizacija su ključni elementi njihove strategije da se zamjeni SAD kao sigurnosni partner za zemlje Indo-Pacifika, no Kina također ima jasne globalne ambicije”, nastavlja Harris.

“Na kraju dana sposobnost ratovanja je važna ili postajete tigar od papira. Mi ćemo surađivati​gdje možemo, ali ostat ćemo spremni da se suočimo ondje gdje moramo” – istaknuo je.

“Nadam se da neće doći do sukoba s Kinom, ali svi trebamo biti spremni za to ako se to dogodi”.

Međutim, Harrisova retorika možda nije tako dobro prihvaćena, budući da su interesi Australije ostali uglavnom povezani sa kineskim.

„Mi imamo nepokolebljivog i jakog saveznika u Washingtonu, dobrog prijatelja u Washingtonu, i imamo vrlo dobrog prijatelja u Pekingu” – rekao je australski premijer Malcolm Turnbull u zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa kineskim kolegom još u ožujku prošle godine.

“Ideja da Australija mora birati između Kine i Sjedinjenih Država nije točna” , dodao je.

Harrisovo stajalište dolazi u vrijeme kada se odnosi SAD-a i Kine teško mogu nazvati prijateljskim.

Nakon što je Peking otpilio arbitražnu presudu suda UN-a 12. srpanj 2016., i dao suverenitet Filipinima nad teritorijalnim vodama Južnog kineskog mora, počela je izgradnja vojnih instalacija na otocima Spratly i Paracel, na što je SAD zagovarao “slobodnu plovidbu” u vodama oko njih.

Kina je prosvjedovala nazočnosti SAD-a u Južnom Kinekom moru. Napetosti su se podigle između dvije zemlje nakon što je američka mornarica ušla u kineske teritorijalne vode prošlog srpnja. USS McCain je također ušao u teritorijalne vode Kine u kolovozu kako bi izazvao Kinu u još jednoj misiji “slobodne plovidbe”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,