Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ORANGUTANI SU GENIJALCI: Oni proizvode vlastitu iscjeliteljsku mast uz pomoć šumskih biljaka

ORANGUTANI SU GENIJALCI: Oni proizvode vlastitu iscjeliteljsku mast uz pomoć šumskih biljaka

orangutan-lisceZačuđeni znanstvenici su gledali kao majmuni žvaču lišće dok ne dobiju pjenu, a zatim sustavno utrljavaju to u svoje noge i nadlaktice

Kada želimo koristiti prirodni lijek, mnogi od nas traže proizvode tradicionalne medicine. Dok su lijekovi koje su koristili drevni narodi širom svijeta često dokaz da su zlata vrijedni alati za iscjeljenje, no postoji još jedan jedan potencijalni izvor biljnih lijekova na kojeg smo zaboravili: životinje.

Orangutani kada su bili promatrani u divljini su proizvodili vlastitu mast i koristili ju za liječenje bolnih udova, u onome što se vjeruje da je prvi put da su ljudi svjedoci životinjskog samoliječenja uz pomoć anti-upalnih sredstava.

U istraživanju su životinje u divljini snimane više od 20.000 sati od strane fondacije Borneo Nature Foundation. Čovjekoliki majmuni koji su snimani kako izrađuju vlastite biljne lijekove i koristili ih u Sabangau šumi na Borneu, koja se nalazi u srednjem Kalimantanu.

Začuđeni znanstvenici su gledali kao majmuni žvaču lišće dok ne dobiju pjenu, a zatim sustavno utrljavaju to u svoje noge i nadlaktice u vremenu od 45 minuta.

Oni su ispljunuli ostatke pulpe radije nego da ju progutaju, što ukazuje na to da oni te biljke ne jedu nego vjerojatno samo žvaču u svrhu dobivanja ljekovitih sokova. To dodatno potkrepljuje činjenicu da su listovi biljke poznati po tome što su vrlo gorki.

Štoviše, nakon proučavanja 50 orangutana, pet od sedam orangutana koji su to radili su bile majke koje su nosile djecu, a koje su sigurno imale bolove u rukama i na taj način uz pomoć bilja olakšavale bolove.

Istraživači su analizirali biljke i otkrili da je jedna, koja je korištena od strane majmuna, biljka Dracaena cantleyi, koja je doista poznata među mještanima da liječi bolove u ekstremitetima.

Zanimljivo je da su neka istraživanja starih metoda liječenja pokazala da su određene autohtone zajednice mogle dobiti neka od svojih znanja o ljekovitim biljakama promatranjem ponašanja bolesnih životinja, tako da je moguće da su mještani prvi put dobili ideju o tom lijeku promatranjem majmuna prije mnogo godina.

Kad majmuni žvaču lišća, ona oslobađaju saponine, koji tvore pjenu koju majmuni zatim primijenjuju na sebi.

Kemijska analiza je pokazala da lišće ove biljke posjeduje protuupalna svojstva, inhibira produkciju upalnih citokina koji uzrokuju nelagodu u mišićima i zglobovima. Njihova otkrića su objavljena u časopisu Nature.

Čimpanze, gorile i bonobo majmuni su snimljeni kako gutaju neke gorke biljne sokove u prošlosti da bi riješili infekcije parazitima, no stvaranje vlastite masti je sasvim nova razina samospoznaje liječenja kod majmuna.

Samostalna izrada lijekova je iznenađujuće česta među životinjama

Prema portalu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, puno životinja se koristi samoizliječenjem. Iako je inteligencija majmuna dobro dokumentirana, čak i životinje sa mozgom veličine graška znaju da konzumiranje određene biljke pomaže kada se ne osjećaju dobro.

Na primjer, neki gušteri su poznati po tome da jedu određeni korijen u borbi protiv otrova kada ih ugrize zmija otrovnica. Papige i druge životinje jedu glinu kako bi pomogli svojoj probavi i ubili bakterije, dok ženke dlakavog pauk majmuna u Brazilu dodaju biljke u svoju prehranu da bi promijenile svoju razinu plodnosti.

Na samom kraju ljestvice, vinske mušice će polagati jaja u postrojenjima sa visokom razinom etanola za bi zaštitile svoje potomstvo od osa. Mravi u međuvremenu su poznati po tome da traže određene tvari koje su inače štetne za njih kad su izloženi smrtonosnoj gljivici da bi povećali svoje šanse za preživljavanje. Oni čak znaju i koja je doza štetnih tvari potrebna, navodi se u istraživanjima.

Mi svi možemo naučiti stvar ili dvije slijedeći primjer životinja u divljini. Ponovo se pokazalo da su znanstveni dokazi pokazali i ilustrirali ogromnu moć iscjeljivanja biljaka koje nam je priroda dala.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,