Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Država Colorado protiv američkog Kongresa: Ne damo ‘travu’ ni za živu glavu

Država Colorado protiv američkog Kongresa: Ne damo ‘travu’ ni za živu glavu

marihuana-coloradoOd osam saveznih američkih država koje su legalizirale marihuanu za rekreativnu uporabu zbog ljekovitosti ove biljke, Colorado je javno odbacio diktat Capitol hilla gdje se nalazi Kongres, u kojem se prijeti povratkom „rata protiv droge“

U odgovoru na saopćenje američkog državnog tužioca Jeff Sessionsa koji je najavio moguće ukidanje saveznih, liberalnih zakona o marihuani iz Obamine ere, glavni tužitelj Colorada je izjavio da njegov ured neće mijenjati „opušteni pristup“ federalnim zakonima kojima je kriminalizirana marihuana.

Visokoprofitabilna tržišta pojavila su se u onim državama koje su legalizirale marihuanu u medicinske i rekreativne svrhe, a mnogi su najavu Sessionsa, među njima i američki senator Cory Gardner i restriktivne zakone iz vremena „rata protiv droge“ ocijenili kao korak unazad.

Gardner je rekao da ga je Sessions osobno uvjerio da politika američkih vlasti iz Obamine ere o „blagoj primjeni“ zakona o marihuani neće biti ukinuta prije izjašnjavanja najvišeg državnog zakonodavca.

„Jeff Sessions je rekao da ne misli da je rušenje reforme o marihuani na listi Trumpovih prioriteta, niti da on ima kapaciteta da to učini“, rekao je Gardner za KDVR.

Gardner je podsjetio da je tijekom predsjedničke kampanje u SAD-u 2016. godine Donald Trump izjavio da vjeruje da bi saveznim državama trebalo prepustiti donošenje zakona o marihuani.

Senator iz Colorada je naglasio da je imao namjeru brzo stvoriti dvostranačku koaliciju sa Aljaskom, Kalifornijom, Mayne, Massatsusetsom, Nevadom, Oregonom i Washingtonom – državama koje su legalizirale marihuanu za medicinsku i rekreativnu uporabu – kako bi zatražili zaštitu i proširenje reformskih zakona o marihuani.

Izjava glavnog državnog tužioca izazvala je žestok odgovor, posebno u državama koje su već legalizirale marihuanu.

Nazivajući Sessionsovu objavu „glupim korakom“, bivši „kralj marihuane“ Colorada Andrew Friedman primetio je da Ministarstvo pravosuđa SAD ne može natjerati države da ponovo zabrane rekreativnu upotrebu marihuane.

Friedman je istaknuo da bi države, umesto sile, trebale osigurati poslovanje u skladu sa zakonom.

„Trebalo bi da se svi pobrinemo da to bude što sigurnije i efikasnije. To je razlog da se udvostruče napori, a ne da država odstupi“, rekao je on.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,