Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ZIMA JAČA OD SANKCIJA: Potražnja za ruskim plinom dosegla je rekordnu razinu

ZIMA JAČA OD SANKCIJA: Potražnja za ruskim plinom dosegla je rekordnu razinu

ruski-plinBez obzira na sankcije protiv Rusije, uvoz ruskog plina u Europu dosegao je rekord, piše “The New European”

Prema Gaspromu, prošle je godine izvezeno oko 195 milijardi prostornih metara plina u središnju i zapadnu Europu te Tursku, što je za 8,1 posto više nego u 2016. godini.

Europsko vijeće jednoglasno je usvojilo ekonomske sankcije protiv Moskve i rusko gospodarstvo je osjetilo njihove posljedice, uključujući banke. Međutim, ruski energetski sektor je malo osjetio posljedice, što potvrđuje statistika “Gazproma”.

Osim toga, EU je prije 10 godina priopćila kako namjerava “smanjiti ovisnost o ruskim sirovinama”. Ipak, trgovina plinom između Istoka i Zapada u svijetu liči na to kao da je Vladimir Putin prešao Europsku uniju, nastavlja.

Pri tome jedan broj njemačkih političara, uključujući bivšeg kancelara Gerharda Schredera, poziva na ukidanje sankcija.

Međutim, normalizacija odnosa se može dogoditi samo u slučaju da Rusija bude spremna realizirati međunarodne obaveze, naglasio je autor teksta Wolf Vigand.

Na taj način, Bruxelles ima „o čemu razgovarati“. Države EU trebaju „riješiti svoju energetsku glad“ putem novih tehnologija.

Jedna od varijanata je tekući prirodni gas (LNG) koji se može transportirati tankerima po cijelom svijetu. Na taj način, nestaje potreba za plinovodima koje koristi Rusija, posebice „Gasprom“.

Glavni izvoznici prirodnog tekućeg plina su Katar, Malezija, Indonezija i Australija, dok ministar unutrašnjih poslova SAD-a Ryan Zinke mašta da Amerika postane „najveća energetska super sila u svijetu“, zaključio je „The New European“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,