Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA: Balističke rakete Sjeverne Koreje su usmjerene samo na SAD, a ne na južnu bratsku zemlju, Kinu ili Rusiju

ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA: Balističke rakete Sjeverne Koreje su usmjerene samo na SAD, a ne na južnu bratsku zemlju, Kinu ili Rusiju

koreja-projektilBombe i rakete Sjeverne Koreje su usmjerene samo na SAD, kaže glavni pregovarač Pjongjanga

On je rekao da nema razloga da se postavljaju pitanja oko nuklearnog oružja tijekom razgovora sa Južnom Korejom.

„Svo naše oružja uključujući i atomske bombe, vodikove bombe i balističke rakete su usmjerene samo na Sjedinjene Američke Države, a ne prema našoj braći, niti Kini i Rusiji” – rekao je predsjednik Sjevernog Odbora za mirno ujedinjenje domovine, Ri Son Gwon, u zajedničkoj izjavi sa Južnom Korejom u utorak.

On je čak rekao da se neće razgovarati o nuklearnom oružju na mirovnom sastanku sa Seulom, jer su rakete samo usmjerene na Sjedinjene Države.

„Ovo nije stvar između Sjeverne i Južne Koreje, i ne želimo spominjati taj problem koji bi mogao izazvati negativne posljedice i rizik da sva današnja postignuća u razgovorima pretvorimo u ništa”, rekao je Ri.

Rijeva izjava je uslijedila nakon što su sjevernokorejski i južnokorejski dužnosnici održali 11 sati razgovora, u konačnici rezultirajući da dvije strane pristanu održati pregovore za rješavanje problema, da bi se izbjegao slučajan sukob.

To je bio prvi službeni dijalog u više od dvije godine, zbog povećane tenzije oko nuklearnog programa Pjongjanga. Sjeverna Koreja je, međutim, uložila „velike žalbe” u svezi prijedloga Seoula prijedlog za denuklearizaciju Korejskog poluotoka tijekom zajedničke izjave u utorak.

Sjeverna Koreja tvrdi da njezino oružje zaista imaju za cilj samo SAD i to nije ništa novo. U svom novogodišnjem govoru, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je rekao da je „cijeli SAD u dometu naših nuklearnih oružja, a nuklearni gumb je uvijek na stolu.”

Ta primjedba je potaknula američkog predsjednika Donald Trumpa da odgovori na Twitteru rekavši da on također ima nuklearni gumb – onaj koji je „mnogo veći”, „moćniji”, i zapravo radi.

Ta objava na Twitteru, kao i mnoge od Trumpovih online intervencija, dočekana je sa ljutnjom kritičara širom svijeta.

Pjongjang se konstantno hvali u svezi svojih nuklearnih i balističkih raketnih sposobnosti tvrdeći da nakon lansiranja u studenom projektila naziva Hwasong-15, sada ima sposobnost napasti cijelo kopno SAD-a.

Nakon lansiranja, američka izaslanica u UN-u Nikki Haley je upozorio da će Sjeverna Koreja biti „potpuno uništena”, ako dođe do rata između Washingtona i Pjongjanga.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,