Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NIJE VIŠE TEORIJA ZAVJERE: Francuska otvara istragu protiv kompanije Apple zbog usporavanja starijih iPhone telefona

NIJE VIŠE TEORIJA ZAVJERE: Francuska otvara istragu protiv kompanije Apple zbog usporavanja starijih iPhone telefona

telefon-slomljenNakon dugogodišnjih teorija o tome kako se stariji mobilni telefoni usporavaju da bi korisnici kupovali nove telefone, to je postalo stvarnost, a Apple je svojim korisnicima jednostavno rekao… žao nam je!

Francuski tužitelji su otvorili istragu protiv tehnološkog diva Apple zbog sumnje da je provodio „planirano zastarijevanje” na svojim iPhone modelima.

Početnu istragu je provela francuska Agencije za zaštitu potrošača u ministarstvu gospodarstva.

Slijede tužbe organizacije potrošača koja nosi naziv Zaustavite planirano zastarijevanje (HOP or Halte a l’Obsolescence Programmee), rekao je sudski izvor za AFP.

Appleovi čelnici bi se mogli suočiti sa zatvorskom kaznom ako budu osuđeni. Slučaj bi također mogao koštati tvrtku 5 posto njihovih prihoda.

Pod takozvanim „Hamonovim zakonom”, koji je bio na snazi​u Francuskoj prije tri godine, praksa planiranog zastarijevanja se smatra protuzakonitom.

Teoretski, to obvezuje proizvođače da kažu da li su raspoloživi zamjenski dijelovi za uređaje.

Planirano zastarijevanje je komercijalna praksa po kojoj proizvođači ugrađuju ograničeno korištenje u svoje proizvode, tako da potrošači bivaju prisiljeni da ih zamijene.

Val pravnih tužbio je zapljusnuo ovu kompaniju nakon Appleovog priznanja da usporava iPhone uređaje što su više stariji. Tvrtka tvrdi da ima algoritme koji omogućavaju da iPhone radi na “optimalnim performansama” ako je baterija postala stara i ne može držati korak s potrebnom snagom telefona.

Mjera je usmjerena na sprječavanje uređaja od neočekivanih gašenja i omogućava najbolje performanse tih uređaja, kakve god da one bile.

Krajem prosinca, tvrtka je objavila za usporavanje starijih modela i rekla da će dati popust na zamjenske baterije za neke uređaje.

„Mi znamo da neki od vas osjećaju da vas je Apple iznevjerio, i mi se ispričavamo” – rekao je tehnološki div, dodajući: „Mi smo oduvijek željeli da naši klijenti koriste svoj iPhone što je duže moguće.”

Korporacija je suočena sa tužbama u SAD-u, uključujući i bilijuna dolara vrijednu tužbu koja je došla iz Kalifornije, kao i tužba vrijedna 125 milijuna dolara koja je podignuta u Izraelu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,