Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NAPOKON! Pakistan će zamijeniti američki dolar kineskim yuanom u trgovini sa Kinom

NAPOKON! Pakistan će zamijeniti američki dolar kineskim yuanom u trgovini sa Kinom

pakistan-dolar-juanTvrtke u Pakistanu su dobile zeleno svjetlo za korištenje kineskog yuana u trgovini sa Kinom, što je potez koji bi mogao zapostaviti američki dolar i druge valute koje oni koriste

Pakistanska središnja banka je objavila da će i službeno zamjeniti američki dolara s kineskim juanom nakon što je Washington optužio Islamabad da podržava teroriste i nakon što je Donald Trump obećao da će zaustaviti financijsku pomoć Pakistanu.

Državna banka Pakistana (SBP) navodi u objavljenom priopćenju u srijedu da su svi zakoni za korištenje kineske valute u bilateralnoj trgovini i ulaganjima između dviju zemalja, već na pragu uvođenja.

„SBP, u svojstvu donositelja politike financijskog i valutnog tržišta, poduzela je sveobuhvatne mjere kako bi se osiguralo da uvoz, izvoz, te financiranje transakcije može biti denominiran u yuanima”, izjavila je državna središnja banka.

Razvoj događaja je došao nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru da Pakistan skriva teroriste iz Afganistana.

„Sjedinjene Države su bile glupe što su Pakistanu dale više od 33 milijardi dolara pomoći u proteklih 15 godina, a oni nam nisu dali ništa osim laži i prijevara, misleći da su naše vođe budale. Oni su dali sigurno utočište teroristima iz Afganistana koje smo mi lovili. Nema više para za njih!”, objavio je Trump u ponedjeljak.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je kasnije potvrdila na konferenciji za novinare da će Bijela kuća uskratiti 255 milijuna dolara pomoći Pakistanu.

Washington je dugo optuživao Islamabad da je dopuštao mreži Haqqani – podružnici talibanske militantne skupine – da radi relativno slobodno u Pakistanu kroz porozna granična područja u Afganistanu. Islamabad je negirao te optužbe, kazavši kako Washington negira pakistanske žrtve u borbi protiv terorizma.

Kina, koja čini oko oko 28 posto uvoza Pakistana, poduprla je borbu protiv terorizma Islamabada, ukazujući kako je zemlja „napravila velike napore i podnijela žrtve u borbi protiv terorizma”, te je pozvala međunarodnu zajednicu da to „u potpunosti prepozna.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,