Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Poniženje Amerike u Ujedinjenim narodima je znak za početak kraja ove ‘supersile’

Poniženje Amerike u Ujedinjenim narodima je znak za početak kraja ove ‘supersile’

un-glasovanjePonižavajuća osuda SAD-a ovaj tjedan na Glavnoj skupštini UN-a zbog njihove politike prema Jeruzalemu je pokazala dvije stvari, Washingtonov prezir prema demokraciji i međunarodnom pravu, i koliko je Amerika postala globalno izolirana

Prenaglašenu reakciju na politiku predsjednika Trumpa o Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela je izrazilo 128 zemalja članica u UN-u kao signal koliko je Amerika međunarodno propala.

Vođa slobodnog svijeta? Više kao nevjernik čiji oholi megalomanski stav više nije podnošljiv za gotovo sve ostale.

Čak i bliski američki saveznici u vojnom NATO savezu su glasali protiv poziciju Washingtona. Velika Britanija, Francuska i Njemačka su se udružile sa drugim velikim silama, Rusijom, Kinom, Japanom, Južnom Korejom, Indijom i Brazilom, da bi odbacile odluku Donald Trumpaa koja je donesena početkom ovog mjeseca.

Na kraju, samo sedam marginalnih država (bez uvrede) glasovao je za SAD i Izrael: Gvatemala, Hondurasa, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo. Još 35 naroda je izabralo suzdržati se, uključujući Kanadu i Australiju, koji bi obično otvoreno podržavali američku politiku na Bliskom istoku.

Rezultat je bio dobar usprkos besramnom jakom pritisku od strane SAD-a uoči glasovanja Opće skupštine, kada je predsjednik Trump prijetio da će ukinuti financijsku pomoć zemljama koje će glasovati protiv američke politike.

Dan prije glasovanja u UN-u u četvrtak, Trump je rekao: „Oni uzimaju stotine milijuna dolara, pa čak i milijarde dolara, a onda bi glasali protiv nas. Pa, mi pratimo te glasove. Neka glasaju protiv nas. Mi ćemo uštedjeti mnogo. Nas nije briga.”

U onome što je postala Trumpova mantra Bijele kuće, on je dodao: „Nećemo više davati prednost nikome.”

Turski čelnik Recep Tayyip Erdogan – još jedan ključni NATO saveznik – osudio je pokušaj podmićivanja Washingtona, rekavši da SAD pokušava „kupiti glasove.”

On je pozvao sve zemlje da ne prodaju demokratska prava za „šaku dolara” i da podrže prošlu UN odluku koja označavaju status Jeruzalema kao pitanje koje treba riješiti kroz izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Trumpovo jednostrano priznanje Jeruzalema 6. prosinca kao izraelskog glavnog grada je ukinulo desetljeća međunarodnog konsenzusa, kao i vlastitu navedenu politiku Washingtona u posredovanju povijesnom kompromisu između Izraelaca i Palestinaca.

Nagla promjena u službenoj američkoj politici izazvala je posebnu konsternaciju među arapskim i muslimanskim zemljama koji zajedno čine gotovo četvrtinu svjetske populacije.

#Rezolucija Opće skupštine UN-a ovog tjedna je neobvezujuća, što znači da nema obvezno pravnu snagu i stoga je u velikoj mjeri simbolična. Ipak, simbolika govori o povijesnoj promjeni u kojoj su SAD pale u očima svijeta.

Amerika je pokazala prkos prije glasovanja, te da je nije briga i da će ignorirati rezultat koji god da bude. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao obilne pohvale na podršci SAD-a i odbacio rezoluciju UN-a kao „apsurdnu”.

Ranije ovog tjedna, u ponedjeljak, nacrt rezolucije Trumpove deklaracije o Jeruzalemu je također odbacilo Vijeće sigurnosti UN-a. No, američka veleposlanica Nikki Haley je bacila veto svoje zemlje na poništavanje tu odluke, koja bi bila pravno obvezujuća.

Haleyeve primjedbe Glavnoj skupštini prije glasovanja u četvrtak istaknule su drzak prijezir Washingtona prema demokratskim pravima. U mračnim tonovima, ona je upozorila SAD „zapisuje sva imena država” i ponovila prijetnje oduzimanja i rezanja financijske pomoći. Ako bi pogledi ubijali, Haley bi bila naoružana i opasna.

#Američka izaslanica je također pokazala izokrenutu logiku koja nije bila tako arogantna koliko pogrešna. Ona je ukorila sve narode zbog „napada” na „suvereno pravo” SAD-a da predloži Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Činjenica je, da je SAD taj koji je napao međunarodni konsenzus i rezoluciju UN-a u svezi sa neutralnim statusom Jeruzalema.

Haley je također tvrdila da je UN napao „volju američkog naroda”. Njezina tvrdnja nije potkrijepljena nikavim anketama. Zaista, no jedna nedavna anketa provedena u studenom, neposredno prije Trumpove dekalaracije, je pokazala veliku većinu da je 63 posto glasova američke javnosti protiv svakog takvog poteza da prizna Jeruzalem kao nepodijeljeni izraelski glavni grad.

Dakle, ako ništa drugo, Haley i administracija Trumpa je ta koja je napadala „volju američkog naroda”.

Već desetljećima palestinsko-izraelski sukob privlači svjetsko mnijenje više nego bilo koji drugi problem. Prevaga rezolucije UN-a pokazuje međunarodni konsenzus u korist priznavanja palestinskih nacionalnih prava. Ipak, SAD je ovog tjedna udario na UN radi pristranosti protiv Izraela.

Ono što SAD se čini da ne prepoznaje je da je konsenzus UN-a odraz međunarodne demokracije. Washingtonski prezir prema većini svjetskog mnijenja pokazuje njihov temeljni prezir prema demokratskim principima i međunarodnom pravu. Službeni američki stav je: ako ne podržavate naš u poziciju, bez obzira koliko je upitna ta pozicija, onda vaše mišljenje ne vrijedi.

Međutim, ovaj tjedan pokazuje koliko se degradirao moralni autoritet Amerike. Čak i među saveznicima i neprijateljima bio je zajednički stav odbacivanja unilateralizma Washingtona. Saudijska Arabija i sunitske Zaljevske države su se primile za ruke sa zakletim neprijateljem – Iranom i Sirijom u odbijanju američke pozicije oko Jeruzalema.

Narodi koji su veliki primatelji pomoći za razvoj od strane SAD-a nisu pokleknule pod prijetnjama financijske kazne: Afganistan, Egipat, Irak, Pakistan su se pridružile siromašnim afričkim zemljama, Etiopija, Kenija i Niger, između ostalog su glasale protiv Washingtona. Jemen, ratom rastrgana i glađu obuzeta zemlja je također glasala protiv Amerike.

To također pokazuje sve veći broj država koje su spremne otvoreno prkositi nasilničkoj taktici Washingtona.

Ironično, predsjednik Trump je ranije ovog tjedna izjavio u svojoj nedavno objavljenoj Strategiji nacionalne sigurnosti: „Amerika je opet vodeća na svijetu.”

Njegov potpis na ovaj neobičan dokument je svjedočio: „Naša Temeljna načela su dovele Sjedinjene Američke Države među najveće sile u povijesti … Diljem svijeta, narodi i pojedinci se dive kako Amerika stoji. Mi donosimo jednakost i vrijednost ljudima i podržavamo vladavinu prava.„

Takve uzvišene tvrdnje čini se da su istinite samo u febrilnoj mašti američkog činovništva. U stvarnosti, američke čestiti pretenzije su razotkrivene kao smiješna prijevara, te su flagrantno suprotne njihovim neotesanim i nasilničkim ponašanjem.

U prošlosti su postaojala vremena kada je SAD mogao preuzeti globalno vodstvo. Taj samoproglašeni globalni autoritet je uvijek bio previše cijenjen, zbog uvjerljivog nastupa i vjerodostojnostima u zahtjevima Washingtona.

Sada, Washington zvuči kao patetični obmanjujući narcisoid, razotkriven vlastitim napadnim prezirom njihovih vlastitih principa koje oni podržavaju: demokratska prava, slobode govora i vladavina prava.

Ovaj tjedan se na Glavnoj skupštini UN-a pokazalo da SAD-a više nije svjetski lider. On je više kao odbačena država čija je obmanjujuća veličina razotkrivena kroz prljava djela mita, nasilničkog ponašanja i zastrašivanja. Tiranin čije vrijeme je gotovo.

Najzanimljivije je da prijetnje zastrašivanja i „popisivanja imena” više nemaju moć. Prijetnje se sada vide kao samo još jedan blef i prazne priče supersile ispranog mozga. (Finian Cunningham,RT.com)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,