Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVNJE POKAZALO: Svi smo mi rođeni kao kreativni genijalci, ali nas je ‘obrazovanje totalno zaglupilo’

ISTRAŽIVNJE POKAZALO: Svi smo mi rođeni kao kreativni genijalci, ali nas je ‘obrazovanje totalno zaglupilo’

djeca-obrazovanje-skola“Ti si puno moćniji nego što misliš, i oni se boje dana kada ćeš to otkriti”

Sve više i više slušamo razgovore o tome kako moramo provesti reforme obrazovnog sustava, te da je imperativ provedba velike reforme.

NASA, koja ima vodeći svjetski svemirski program i neke od najsjajnijih ljudi na planeti – kontaktirala je Dr. George Land i Beth Jarman da razviju visoko specijaliziranu vrstu testa koji će im dati mogućnost da učinkovito izmjere kreativni potencijal svojih raketnih znanstvenika i inženjera.

Kao rezultat toga, dvojac je razbio neobičan test, ukorijenjen u procesu divergentnog mišljenja koje ima sposobnost da se koncentrira na određeni problem i predloži više rješenja.

NASA je bila vrlo zadovoljna sa učinkovitostima rezultata ispitivanja, i tako se takav test pokazao kao veliki uspjeh. No, Land i Jarman – koji su očito istraživali pojam kreativnosti u detalje dok su izrađivali ovaj test – su odlučili bolje istražiti i pokušati razumjeti pravi izvor kreativnosti. Je li to genetsko nasljeđe? Rezultat životnog iskustva? Nešto drugo??

Kako je test Dr. Landa i Jarman koji je stvoren za NASA-u bio vrlo jednostavan, on se može primijeniti na bilo koju dobnu skupinu. Tako su proveli i dodatno istraživanje na 1600 djece u dobi između 4 i 5 godina, i odlučili mjeriti njihov napredak. Ono što su pronašli nešto što ih je šokiralo.

Od 1600 djece koji su prošli test, 98% ih je postiglo rezultate na razini genija! Uzbuđeni tim nevjerojatnim rezultatima, tim je odlučio provesti ovaj test kroz longitudinalno istraživanje, i dati istoj skupini djece isti test opet, ali za 5 godina.

Opet su njihova otkrića bila prilično šokantna, ali ovaj put zbog obratnih i različitih razloga. Zbog toga što su ta ista djeca sada bila u osnovnoj školi, njihov uspjeh na testu ja pao na samo 30%; što je smanjenje od 68%! Ista studija je provedena ponovno pet godina kasnije na istoj skupini djece – koja je tada bila u sradnjoj školi – i njihov uspjeh na testu je pao na samo 12%!

Uznemireni, ali još uvijek zaintrigirani ovom fascinantnom studijom, Dr. Land je odlučio provesti taj isti test na odraslim osobama u dobi od 25 i starijim (sa prosječnom dobi od 31 godine). Nakon brojnih istraživanja on je pronašao da je samo 2% svih odraslih postiglo rezultate na razini genija. A za one koji dovode u pitanje cjelovitost tih rezultata – ili misle da bi ovo mogli biti izolirani slučajevi – ovi rezultati su zapravo replicirani više od milijun puta!

djeca-obrazovanjeImplikacije ove iznimno duboke studije su već po same sebi jasne, rekli bi. Nama je urođen potencijal kreativnog genija, ali čim uđemo u školski sustav, dramatično se zaglupimo.

Obrazloženje za to, nije previše teško pojmiti; škola, kako ju jasno zovemo, je institucija koja je povijesno postavljena na mjesto kako bi u konačnici služila potrebama i željama vladajuće klase, a ne običnim ljudima. Bilo da se radi o vremenima drevne Sparte, germanske Pruske ili modernog industrijskog američkog sustava obrazovanja – on je uvijek služio kao „zakonito” sredstvo masovne indoktrinacije.

Vidite, djeca predstavljaju najveću prijetnju tom korumpiranom sustavu. Njihove „divlje imaginacije” su tako intenzivne i izvanredne, i ako ih se pusti da se razvijaju one mogu prerasti u kreativnu revoluciju koja će u konačnici ugroziti vladajuću klasu i njezinu poslovičnu partiju monopola.

Da bi tzv. elita zadržala svoj bujni stil života kroz prekomjerni luksuz – gdje pridonose najmanje, ali uživaju najviše – oni razumiju da djeca moraju biti zaglupljena i ispranog mozga da prihvate (pa čak i da služe) njihovom grabežljivom sustavu umjetne oskudice, beskrajnog iskorištavanja, i neprestanog ratovanja.

DAKLE, OTKUDA DOLAZI KREATIVNOST TE DA LI JE PREKASNO DA JU DOBIJEM NATRAG?

Kreativnost je rođen u umu; posebice mašta. Dobra vijest je, unatoč najboljim nastojanjima vladajuće klase da ponižavaju našeg unutarnjeg genija, mašta se može samo potisnuti, ona ne može biti ubijena. Svake noći kad idemo spavati, mašta dobiva stimulaciju. Dakle, vaš kreativni potencijal. – vaš unutarnji genij – jednostavno spava unutar vas i samo ga treba ponovno probuditi i rehabilitirati.

KAKO MOGU OBNOVITI MOJA KREATIVNOST?

Prema George Landu, na temelju svih studija i sva skeniranja mozga koje je on proveo, moramo naučiti kako osuđivati manje, a razumijeti više. Moramo kritizirati manje, i biti više znatiželjni. On također navodi da su strah i tjeskoba izuzetno kontraproduktivni.

Neki od najboljih načina da se bavite tim mentalnim bogatstvom je da se uključite u načine poticanja genija u vama kroz yogu, meditaciju i fizičke vježbe, jer one pomažu ublažiti stres i anksioznost. One također potiču proces koji se naziva neurogeneza – stvaranje novih moždanih stanica. Prehrana također igra važnu ulogu u mentalnoj snazi i ukupnoj dobrobiti života. U stvari, nedavno objavljeni članak govori o tome kako se otprilike 10% serotonina (koji pomaže regulirati raspoloženje) proizvodi u mozgu, a drugih 90% u želucu.

Druga stvar je da morate izazvati vaš sustav vjerovanja. Važno je razumjeti da onaj pogled kakvog mi trenutno imamo o svijetu, to je dijelom – ako ne u potpunosti – rezultat nekog oblika kulturne ili društvene indoktrinacije; i da bez obzira na to koliko mi mislimo da znamo, svi smo u neznanju na jedan ili drugi način.

Još uvijek rješavamo životne probleme, i mi još uvijek moramo puno otkrivati i istraživati. Učenje je putovanje bez kraja. Dakle, budite ponizni i znatiželjni.

Također moramo razviti oduševljenu osjetljivost na našu vanjsku okolinu. Nemojte se okružiti ljudima uskog razmišljanja. Prestati čitati i pratiti mainstream medije. Prestati gledati televizijske emisije i glazbene spotove, koji učvršćuju glupe stereotipe i plitki stil života. Vaša mašta je najvažnija imovina koju možete kultivirati, tako da si ne možete priuštiti da vas oblikuju vanjske sile.

Sjetite se toga, i zapamtite to dobro moji prijatelji; ovaj sustav je izgrađen na našoj mašti. Novac ima izmišljenu vrijednost. Vlada je imaginarni autoritet. Imamo imaginarne granice. Ako želimo promijeniti stvari, moramo početi sa maštom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,