Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ZBOG OVOGA SU UBILI SADDAMA I GADDAFIJA: Kina pokreće novu valutu ‘Petro-Yuan’ za dva mjeseca

ZBOG OVOGA SU UBILI SADDAMA I GADDAFIJA: Kina pokreće novu valutu ‘Petro-Yuan’ za dva mjeseca

petro-juanPredstojeći početak prodaje nafte u yuanima, koji je najavila Kina, predstavlja iznimno hrabar potez, jer Amerika neće odustati od osnove svoje hegemonije bez borbe, kaže Max Kaiser, autor programa “Kaiser riport”

Čini se da se tolike godine pisanja o hegemoniji dolara i Kini, jednom od najvećih svjetskih energetskih uvoznika, obistinjuje postavljanjem nove valute za trgovinu naftom – “Petro Yuan”

Analitičari nazivaju ovaj plan ogromnim korakom protiv globalne dominacije dolara, te je također u kolovozu ruski predsjednik Vladimir Putin rekao tijekom summita BRICS u gradu Xiamenu:

„Rusija dijeli zabrinutost zemalja BRICS-a o nepravednosti globalne financijske i gospodarske arhitekture, koja ne pridaje dužnu pažnju rastućoj masi gospodarstava u nastajanju. Mi smo spremni raditi zajedno sa našim partnerima u promicanju međunarodne reforme za financijsku regulaciju i prevladati pretjeranu dominaciju ograničenog broja rezervnih valuta„.

Takozvani petro-yuan je „poziv buđenja” za investitore koji nisu pratili kineske planove, prema voditelju organizacije “Graticule Asset Management Asia” Adam Levinsonu, prenosi Bloomberg.

Ranije ove godine, kineska vlada je objavila planove za izdavanje naftnih ugovora vezanih za yuan koji se također mogu pretvoriti u zlato. Ugovor će omogućiti trgovinskim partnerima u zemlji da plate zlatom ili pretvore yuan u zlato bez potrebe da zadrže novac u kineskoj imovini ili ga pretvore u dolare.

Novi mjerilo navodno će omogućiti izvoznicima, kao što su Rusija, Iran i Venezuela da izbjegnu američke sankcije trgujući naftom u yuanu.

Analitičar je rekao da bi novi ugovor mogao služiti kao zaštitni alat za kineske korporacije, kao i podrška širih planova vlade da produži korištenje nacionalne valute u svjetskoj trgovini.

Prema Levinsonu, kineske tvrtke bi mogle prerasti velike naftne kompanije Saudijske Arabije puput njihovog nacionalnog naftnog diva, Saudi Aramco.

U isto vrijeme, neki analitičari su skeptični u svezi ambicioznog plana Kine za stvaranje vlastitog standarda. Analitičari valjda misle da će američka dominacija nasilnog dolara trajati vječno.

„Promjena igre se nije još dogodila – barem ne još. Ali, to je još jedan pokazatelj početka srozavanja, naglašavam riječ srozavanja i propadanja dolara„ – rekao je Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne sigurnosti, prenosi CNBC.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,