Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Trudnice bi se od sada trebale zvati ‘trudnim ljudima’ kaže britanska vlada

Trudnice bi se od sada trebale zvati ‘trudnim ljudima’ kaže britanska vlada

trudniceAktivisti, uz potporu Britanske Medicinske Asocijacije, pozivaju da izraz ‘trudni ljudi’ zamijeni dosadašnji izraz ‘trudnice ili trudna žena’

Britanska vlada sada sugerira da se trudnice trebaju sada zvati „trudni ljudi” u podnesku izmjene zakona u kojem sudjeluju Ujedinjeni narodi.

Predložena izmjena je u sklopu Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koju je Velika Britanija prihvatila kao potpisnik od 1976. godine.

Podnesak Foreign and Commonwealth Office-a (FCO) sugerira korištenje pojma „trudni ljudi” kako bi se izbjeglo isključivanje „transrodnih osoba koje su rodile ili su trudne”, stoji u izvješću u Sunday Timesu.

Ranije ove godine Britanska Medicinska Asocijacija je također rekla da se trudnice ne bi trebale zvati „trudnice” jer bi to moglo uvrijediti transrodne osobe.

Glasnogovornik FCO-a je rekao: „Britanija se ne protivi upotrebi izraza ‘trudna žena’. Mi snažno podupiremo pravo na život trudnica, i mi smo zatražili da Odbor za ljudska prava ne isključuje trudne transrodne osobe iz tog prava na život.”

Sarah Ditum, feministička spisateljica, rekla je za The Sunday Times: „Biti u ženskom tijelu i znati što to znači za reprodukciju vas ne ‘isključuje’”. Prisiljavanje na dekorativno pročišćavanje bilo kakvu reference vezane za naš spol je uvreda.”

Organizacija je u najnovijem potezu potaknula korištenje rodno neutralnog jezika. Ranije ove godine, Britanska Medicinska Asocijacija je rekla osoblju u bolnicama da svoje pacijente ne zovu „trudnim majkama”, jer bi to moglo biti uvredljivo.

U internom dokumentu, organizacija je rekla: „Velika većina ljudi koji su trudni ili su rodili identificiraju se kao žene. Tu možemo uključiti interseksualne muškarce i trans ljude koji mogu zatrudnjeti i moramo iz zvati „trudnim ljudima” umjesto „trudnicama”.

U to vrijeme, konzervativni zastupnik Philip Davies je opisao smjernice kao „potpuno smiješne”.

On je rekao: „Ako ne možete nazvati trudnicu trudnicom, gdje to svijet onda ide?”

Niz osnovnih škola su uvele rodno neutralne uniforme za djecu kojima se dovodi u pitanje njihov rodni identitet.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,