Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ISTRAŽIVANJE KOJE JE TRAJALO 9 GODINA: ŠEĆER HRANI I POTIČE RAST RAKA!

ISTRAŽIVANJE KOJE JE TRAJALO 9 GODINA: ŠEĆER HRANI I POTIČE RAST RAKA!

secer-rakIstraživači su radili na studiji koja je trajala devet godina i pratila rast tumora, te upozorili da konzumacija šećera dramatično povećava širenje raka

Fokus istraživanja je bio na metabolički učinak za kojeg se zna već oko 90 godina. Istraživači kažu da su otkrili točan mehanizam koji omogućava da stanice raka metaboliziraju šećer.

Mi znamo da je gotovo svim stanicama u ljudskom tijelu potrebna energija, i one pronalaze tu energiju u šećeru kroz hranu koju jedemo. Stanice raka također trebaju šećer da bi rasle. Ali je njihov unos i potreba za glukozom puno veća nego da od zdravih stanica, kao i stopa po kojoj se fermentira ta glukozu u mliječnu kiselinu.

Taj proces je poznat pod imenom “Warburg efekt”, i to može, znanstvenici su pretpostavili, imati neke veze sa brzinom rasta raka. No, teško je utvrditi da li je Warburgov efekt simptom ili uzrok raka.

Predloženo je da se rasta stanica raka može onemogućiti smanjenom konuzmacijom šećera, ali problem u tome je da trenutačno ne postoji način da se smanji dovod šećera u stanice raka, a ostavi normalan protok za normalne stanice.

To je razlog zašto je biološki mehanizam iza povećanog metabolizma glukoze tako važan. On može dati rješenje za gladovanje stanica raka, a omogućiti normalnim zdravim stanicama da funkcioniraju. Još nemamo rješenje za to, ali smo sve bliže tome.

„Naše istraživanje pokazuje koliko je hiperaktivna potrošnja šećera kod kancerogenih stanica što dovodi do začaranog kruga daljnjeg poticanja razvoja i rasta raka”, rekao je istraživač Johan Thevelein iz Leuvena u Belgiji.

„Dakle, mi smo u stanju sada objasniti vezu između snage Warburgovog efekta i agresivnosti tumora. Ova veza između šećera i raka ima velike posljedice. Naši rezultati pružaju temelj za buduća istraživanja u ovom području, koja sada mogu biti izvedena mnogo preciznije i imati veći fokus.”

Tim istraživača je koristio stanice kvasca za svoje istraživanje – sa posebnim osvrtom na genetsku obitelj „Ras”, obitelj gena koja je prisutna u svim životinjskim stanicama, uključujući i ljudske stanice raka. To čini proučavanje mutacije Ras-a u kvascu korisnim alatom u istraživanju raka.

Kvasac također ima vrlo aktivan metabolizam šećera, no ipak još nema dodatne regulatorne procese stanica kao kod sisavaca koje mogu sakrivati temeljne procese.

Da pojasnimo za laike, istraživači su otkrili da je kvasac koji je imao veliki priliv glukoze aktivirao proteine gena Ras, što je onda omogućilo stanicama da rastu ubrzano.

„Rezultati nisu dovoljni za identifikaciju primarnog uzroka Warburgovog efekta”, dodao je. „Potrebna su daljnja istraživanja kako bi saznali da li se taj primarni uzrok također pojavljuje i u stanicama kvasca.” (SA)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,