Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UJEDINJENIM NARODIMA JE DOŠAO KRAJ? Amerika napušta UNESCO, a i Izrael je također najavio

UJEDINJENIM NARODIMA JE DOŠAO KRAJ? Amerika napušta UNESCO, a i Izrael je također najavio

unesco-trumpSjedinjene Države istupaju iz UNESCO-a, a odluka će stupiti na snagu 31. prosinca, objavio je u četvrtak State Department

“Odluka nije lako donesena”, kazao je State Department, pojasnivši da je ona među ostalim rezultat zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko ‘protuizraelske pristranosti’, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.

SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.

Sjedinjene Države prestale su financirati UNESCO nakon što je ta organizacija glasovala da Palestinska samouprava postane njihovom članicom 2011. godine, ali State Department tada je zadržao svoj ured u Parizu. Bilo je to za Obamina mandata.

Najnovija odluka Trumpove administracije dolazi u trenutku kada UNESCO bira novoga šefa. Šefica UNESCO-a Irina Bokova izrazila je duboko žaljene zbog takve odluke SAD-a.

Odluka je navodno također povezana s činjenicom da američka administracija želi smanjiti financiranje te organizacije kojoj duguje 500 milijuna dolara.

Bit će to drugi put u povijesti da se Amerikanci povlače iz UNESCO-a, nakon Reaganove administracije koja je to učinila 80-ih godina. Tada se smatralo da je organizacija prožeta korupcijom i prosovjetskim elementima. Tek je George W. Bush 2002. vratio SAD pod okrilje ove organizacije.

Nakon SAD-a i Netanyahu najavio izlazak Izraela iz UNESCO-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da se Izrael priprema za izlazak iz UNESCO-a, nekoliko sati nakon što je i SAD objavio da napušta UN-ovu agenciju za obrazovanje, znanost i kulturu.

Izraelski čelnik nazvao je američku odluku “hrabrom i moralnom”, navodi se u proopćenju.

Dodaje se da je Netanyahu naložio ministarstvu vanjskih poslova da počne pripreme za napuštaje UNESCO-a.

SAD je u četvrtak obavijestio UN-ovu organizaciju za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) da istupa iz njezinog članstva, optuživši je za “protuizraelsko” djelovanje.

Washington je već početkom srpnja najavio namjeru da preispita svoj odnos prema UNESCO-u nakon odluke tog tijela glavne svjetske organizacije da stari judejski grad Hebron, na Zapadnoj obali, proglasi palestinskim blagom na popisu svjetske baštine.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,