Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » UDARNA VIJEST: Lobistima Monsanta zabranjen ulazak u EU parlament

UDARNA VIJEST: Lobistima Monsanta zabranjen ulazak u EU parlament

monsantokomisije11. listopada održano je javno saslušanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili doći nakon čega je Parlament odlučio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta

Na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u srijedu, 11. listopada održano je javno saslušanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili doći nakon čega je Parlament odlučio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u srijedu, 11. listopada održano je javno saslušanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili doći nakon čega je Parlament odlučio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazivši zabrinutost vidljivim podatcima iz dostupnih dokumenata koji ukazuju kako u više od četrdeset godina primjene herbicida na bazi aktivnog sastojka glisfosata, u SAD-u nikada nije bila napravljena analiza proizvoda herbicida u formulaciji koja je bila stavljena na tržite.

Petir je stoga zapitala sudionike panela – Carey Gillam iz neprofitne organizacije U.S. Right to Know te prof. Davida Kirklanda iz tvrtke koja se bavi pružanjem stručnih savjeta uz područja genetičke toksikologije Kirkland Consulting, smatraju li da je pristup utvrđivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavajući i da u dovoljnoj mjeri štiti korisnike tih proizvoda.

Petir je pojasnila kako su nadležna tijela za utvrđivanje mogućih rizika koristila isključivo testove za utvrđivanje mogućih rizika i opasnosti aktivnog sastojka glifosata, ne i cijelog koktela što predstavlja opasnost za poljoprivrednike i krajnje korisnike proizvoda tretiranih tim herbicidima.

Zastupnica Petir je upitala paneliste i hoće li nadležna tijela koja su odobrila korištenje tog herbicida sudjelovati u naknadi eventualnih troškova žrtvama.

Gillam je, odgovarajući na pitanja zastupnice Petir, kazala kako testiranja koja se obavljaju nisu suštinska te pojasnila da se, ukoliko se tvari same za sebe smatraju sigurnima, ne vrše daljnja ispitivanja kako te tvari djeluju u kombinaciji. Govoreći o odštetama, Gillam je rekla kako ne vjeruje da će nadležna tijela sudjelovati u isplati odšteta.

Podsjetimo, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IRAC) početkom 2015. godine, nakon dugogodišnjeg istraživanja herbicida glifosat obavijestila je javnost da je taj herbicid kancerogen i opasan po ljudsko zdravlje.

Upravo taj herbicid je najveća komponenta Monsanto Roundup proizvoda, najraširenijeg sredstva protiv korova na svijetu. Potom su nezavisni toksikolozi u svojim istraživanjima otkrili da su aditivi koje Monsanto koristi u kombinaciji s glifosatom i do dvije tisuće puta štetniji negoli sam glifosat.

Sredinom 2016. godine stotine poljoprivrednih radnika oboljelih od raka izašli su u javnost tvrdeći da je njihovu bolest uzrokovao upravo Monsantov proizvod, žrtve su počele podizati optužnice protiv Monsanta, a u ožujku ove godine Federalni sud naredio je otkrivanje 250 stranica povjerljivih dokumenata tvrtke.

Ti su dokumenti jasno pokazali manipuliranje javnošću, falsificiranje rezultata i odbijanje testova aktualnog miksa koji sadržava smrtonosne kemikalije.
 

 
(agrobiz.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,