Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TRUMPOV GOVOR U UN: Amerika ima 700 milijardi vojnog proračuna, i svijet pretvara u pakao! A ovo su njezini neprijatelji … (VIDEO)

TRUMPOV GOVOR U UN: Amerika ima 700 milijardi vojnog proračuna, i svijet pretvara u pakao! A ovo su njezini neprijatelji … (VIDEO)

trump-unViše od 50% građana SAD-a ne zna na mapi svijeta pokazati zemlje sa kojima njihova vlada ratuje

Američki predsjednik Donald Trump je održao prvi govor u Generalnoj skupštini UN, koji je izazvao burne reakcije diljem svijeta i unio nemir među veliki broj državnika koji su ga slušali.

Na početku govora on je rekao da mu je drago što predstavlja svoj narod tu u svom rodnom gradu New Yorku, govorio je o tome kako se gospodarstvo SAD nalazi na rekordno visokoj razini otkako je on postao predsjednik i zahvalio se svima koji su pomogli SAD i ponudili sućut zbog razornog uragana Irme.

Trump, navodeći uspjehe njegove administracije, istaknuo je kako je vojni proračun njegove zemlje 700 milijardi dolara.

U nastavku svog obraćanja, uvjerio je cijeli svijet da je spreman i da ih troši, ukazavši na nove prijetnje “od Ukrajine do Južnog kineskog mora”, s kojima se svijet suočava, označivši tako, posredno, Kinu i Rusiju kao osnovne “prijetnje”.

“Ofenzivni režimi podržavaju teroriste i prijete drugim zemljama. Autoritativni centri mogu prijetiti razbijanju saveza. Susrećemo se u doba velikih šansi i velikih prijetnji” – rekao je.

Trump je istaknuo da je izabran da daje moć američkom narodu i da će Amerika uvijek biti u prvom planu za njega, kao i za svakog predsjednika da njegova zemlja bude prva.

“Amerika će zauvijek biti veliki prijatelj svijeta, a naročito njezini saveznici, ali nećemo dopustiti da nas koriste. Naši su građani platili cijenu slobode, borili su se i branili druge zemlje” – rekao je.

Koreja

Trump je nastavio govoriti o “zabranjenim režimima”, a prvo je govorio o Sjevernoj Koreji.

“Ako pravedna većina ne protivi okrutnoj manjini, onda će zla pobijediti”, kazao je.

Američki predsjednik rekao je da Sjeverna Koreja prijeti čitavom svijetu i pozvao UN da se ujedini u borbi protiv Pyongyanga.

“Ako Sjeverna Koreja nastavlja na ovaj način, nećemo imati mogućnost potpuno uništiti Sjevernu Koreju”. Raketni čovjek je u misiji samoubojstva”, rekao je, misleći na sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-un.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
U sali se moglo čuti glasno mrmljanje kada je Trump izrekao do sada najozbiljnije upozorenje Sjevernoj Koreji, čiji raketni i nuklearni testovi potresaju svijet.

Iran

Trump je posvetio Iranu najveći i najteži dio svog govora u Iran.

Optužio je Iransku vlast da provode “nasilje, smrt i kaos”, ali da najveću štetu rade vlastitom narodu.

On je rekao da umesto da ulaže novac od nafte u boljitak svog naroda, „iranski režim, koji se na vlasti održava pod maskom lažne demokratije“, taj novac koristi da bi „sponzorirao Hezbolah i druge terorističke organizacije koje ubijaju nevine muslimane i napadaju miroljubive arapske i izraelske susjede“.

Optužio je Iran i da sponzorira „režim Bashar al-Assada i rat u Jemenu“.

‘Ne možemo dozvoliti da ovaj ubilački režim nastavi sa remetilačkim aktivnostima’, rekao je Trump osvrnuvši se i na nuklearni sporazum koji je postignut sa tom zemljom najveća sramota u povijesti američke vanjske politike.

‘Niste još čuli sve o tome, verujte mi’, ljutito je rekao Trump, koji je pretnjama Iranu posvetio dobar dio svog četrdesetpetominutnog govora.

Sirija

Nakon priče o Iranu nastavio je sa osudom sirijskog režima i objasnio zašto je SAD izvršila napad na Siriju nakon kemijskog napada u kojem su stradali civili, „pa čak i djeca“.

Dalje je govorio o borbi protiv ISIS-a i istakao veliku ulogu SAD u njoj.

Trump se zahvalio Libanu, Jordanu i Turskoj zbog primanja izbeglica iz ratom razorenih zemalja.

“SAD su suosjećajna nacija” – rekao je Trump i zatim branio odluku o pooštravanju migracijske politike u svojoj zemlji.

Venezuela

Nakon toga Trump je počeo kritizirati Ujedinjene narode zbog toga što se u njenim redovima nalaze i zemlje sa nedemokratskim režimima.

Govorio je i o tome koliko novca SAD ulažu u UN i za pomoć drugima. SAD podnose veliki teret i to nije fer, rekao je on.

Potom je Trump počeo kritizirati venezuelanski režim pod Nikolasom Madurom, optuživši ga da je doveo zemlju na ivicu propasti i da zbog njega ljudi gladuju, a demokratske institucije nestaju. Zato je pozvao na sankcije i osudu Madurovog režima.

“Spremni smo i za druge akcije, ako venecuelanski režim nastavi sa tim. Pozivamo na potpun povratak demokracije i njenih vrednosti u Venezuelu” – rekao je on.

Trump je kritizirao socijalizam i komunizam optuživši ih da su ljudima u svom zemljama gde su stigli, doneli samo jad.

Poziv svijetu

Nakon toga je govorio o važnosti patriotizma.

“Moramo sami rešiti svoje probleme i omogućiti svoju budućnost. Pitanje za sve u UN je da li smo svi domoljubi, da li volimo svoje zemlje i branimo ih” – pitao je on.

“Mnogi dijelovi svijeta se nalaze u konfliktu, a neki idu pravo u pakao!”, poručio je Trump, podsjećajući na prethodne dijelove svog govora.

On je pozvao na ponovno buđenje nacija.

“Neka to bude naša poruka svijetu. Borit ćemo se zajedno za mir, za čovečanstvo i svemoćnog Boga. Hvala vam i Bog blagoslovio sve nacije svijeta i SAD” – zaključio je Trump nakon nekih 40 minuta govora.

‘On je novi Hitler! Njegov govor mržnje pripada srednjem vijeku! On nije predsjednik svijeta’

Neke zemlje članice kritizirale su prvi govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u UN-u u kojem je Iran uključio u “malu skupinu užasnih režima” i upozorio da će SAD, bude li morao, “totalno uništiti” Sjevernu Koreju.

“Trumpov govor mržnje pripada srednjem vijeku”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Pyongyang tek treba odgovoriti na Trumpovu prijetnju uništenjem te izolirane, komunističke države.

Američki predsjednik iznio je viziju svijeta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, no velik dio izlaganja na zasjedanju Opće skupštine posvetio je napadu na “užasne režime”, S.Koreju, Iran i Venezuelu.

“Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom”, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki je predsjednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao i iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venezuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritizirao je i kubansku vladu.

Govoreći o Iranu, Trump je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i natuknuo da ga neće ponovno potvrditi sredinom listopada.

Vezano za Venezuelu, Trump je tamošnju lošu situaciju nazvao “potpuno neprihvatljivom” i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i promatrati. Upozorio je da SAD razmatra daljnje korake.

Ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza odbacio je Trumpove “prijetnje”. “On nije predsjednik svijeta…pa on ne može upravljati ni svojom vlastitom vladom”, rekao je.

Trumpov je govor komentirao i predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, koji ga je usporedio s vođom nacističke Njemačke. “Agresivni govor novog Adolfa Hitlera, gospodina Donalda Trumpa, koji sebe smatra gospodarom svijeta, o međunarodnoj politici, bio je usmjeren protiv naroda Venezuele. Međutim, nama nitko ne može prijetiti, kazao je Maduro.

Bolivijski predesjednik Evo Morales, saveznik Venezuele, napisao je na Tweeteru: “Ne iznenađuje me da multimilijarder poput Trumpa napada socijalizam. Naša borba će uvijek biti ideološka i pragmatična”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također govorio na Općoj skupštini, branio je nuklearni sporazum s Iranom. “Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška”, istaknuo je Macron.

No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podupro je Trumpa rekavši da sporazum s Iranom treba mijenjati ili posve poništiti te je upozorio protiv širenja iranskog utjecaja na Bliskom istoku.

Pogledajte cijeli govor Donalda Trumpa pred UN-om:
 

 
(intermagazin.rs, jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,