Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAJVEĆA LISTA U POVIJESTI: Ako se vaša e-mail adresa nalazi na ovom popisu, promijenite pod hitno lozinku

NAJVEĆA LISTA U POVIJESTI: Ako se vaša e-mail adresa nalazi na ovom popisu, promijenite pod hitno lozinku

email-listaRačunalni stručnjaci su pronašli gigantsku spam listu sa više od 710 milijuna e-mail adresa i osobnih podataka povezanim s njima

Lista e-mailova je ukradena od strane programa Onliner, koji je zapravo spambot.

Pariški sigurnosni istraživač po imenu Benkow prvi je otkrio popis.

Sadrži dvije odvojene vrste podataka: jedna sadrži email adrese, s druge zapravo sadrže lozinke i adrese.

Ova li sta e-mail adresa je najveća lista u povijesti koju je napravio spambot, kažu stručnjaci.

Uz stalni razvoj i mijenjanje internet privatnosti, i dalje postoji mogućnost da se vaši e-mailovi nađu u javnosti zajedno sa njihovim lozinkama.

Vladini entiteti, institucionalni subjekti, korporativni moćnici, i cyber kriminalci također su pojačali napore da bi omogućili krađu osobnih podataka na internetu ili špijuniranje osoba.

Moglo bi se gledati na ovo i reći da smo na rubu ponora da se otkrije puno osobnih informacija sa puno različitih mjesta: to je neizbježna posljedica nadzora.

Provjerite i vidite ako je vaš e-mail na popisu, posjetite haveibeenpwned.com – anti-hakersku stranicu koju vodi Troy Hunt, australski računalni stručnjak za sigurnost. Njegova stranica ima detalje o hakiranim e-mail adresama i lozinkama koje su procurile.

Ako je vaš e-mail na popisu, vjerojatno bi trebali promijeniti svoju lozinku, ako ne i u potpunosti prestati koristiti taj e-mail. Također bi bilo pametno promijeniti svoje druge lozinke ako se podudaraju sa lozinkama na vašem e-mailu.

Osim toga, paziti na sumnjive poruke e-pošte označeni kao „invoice” (dostavnica, faktura) u vaš poštanski sandučić: oni mogu biti ispunjeni zlonamjernim softverom namijenjenim da ukrade podatke o bankovnom računu.

Onliner spambot je ukazao na IP adresu u Nizozemskoj, što upućuje da je lista e-mailova objavljena sa web poslužitelja u toj zemlji.

Vaš e-mail možete provjeriti na stranici haveibeenpwned.com.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,