Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Leteći radar iznad Koreje: ‘Ovo je najsmrtonosniji ruski zrakoplovu za kojeg niste čuli’

Leteći radar iznad Koreje: ‘Ovo je najsmrtonosniji ruski zrakoplovu za kojeg niste čuli’

a-50Cijeli svijet bez daha prati najnoviju eskalaciju krize u Sjevernoj Koreji, a rusko zrakoplovstvo je preletjelo neutralne vode Japanskog, Žutog i Istočnog kineskog mora, obišavši Korejski poluotok

Letjeli su ruski strateški nosači raketa Tu-95MS , a pratili su ih lovci Su-35S i zrakoplovi za radarsko nadgledanje i navođenje A-50u, poznat i kao “leteći radar”.

Ovaj zrakoplov je na Zapadu poznat po NATO kodnom imenu “Mainstay”. Zrakoplovi “Berijev” obično nose početnoj rusku oznaku “B” ispred broja, ali je letjelica ipak zadržala oznaku “A” koju je Berijev dodijelio prototipu.

Zrakoplov A-50 otkriva i identificira objekte u zraku, određuje njihove koordinate i podatke o putanji leta i prenosi informacije zapovjednim centrima.

A-50 također djeluje kao kontrolni centar, navodeći lovce-presretače i taktičke zrakoplove u cilju napada na zemaljske ciljeve na malim nadmorskim visinama.

Uloga A-50 je slična onoj koju u američkom zrakoplovstvu ima E-3 AEV, sustav koji je razvio “Boeing”.

Letjelica je razvijena iz transportnog zrakoplova “Iljušin” IL-76MD.

Časopis “National interest” nazvao je A-50u “najsmrtonosnijim ruskim zrakoplovom za koji nikad niste čuli”.
 

 

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,