Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživači sada kažu da Rockefellerov Zika virus može pomoći u borbi protiv raka mozga

Istraživači sada kažu da Rockefellerov Zika virus može pomoći u borbi protiv raka mozga

zika-virus-rockefellerStručnjaci vjeruju da bi se injekcijama virusa Zike u oboljeli mozak u vrijeme operacije moglo ukloniti i pobijediti tumor mozga, pokazalo je istraživanje

Virus Zika koji kod beba može izazvati ozbiljna oštećenja mozga, mogao bi biti spasonosno rješenje za liječenje tumora mozga kod odraslih, zaključili su američki znanstvenici.

Virus je dosada bio isključiva prijetnja trudnicama, ali posljednja istraživanja na laboratorijskim miševima pokazala su da se upravo Zika može boriti, i to čini se uspješno, sa stanicama tumora u mozgu kod odraslih ljudi.

Prepoznaje tumorske stanice, napada ih, a pritom ne napada zdrave stanice mozga, piše BBC.

Stručnjaci vjeruju da bi se injekcijama virusa zike u oboljeli mozak u vrijeme operacije moglo ukloniti i pobijediti tumor mozga, pokazalo je istraživanje koje prenosi Journal of Experimental Medicine.

Prvo testiranje na ljudskim stanicama moglo bi se provesti za 18 mjeseci, a tim znanstvenika s dvaju uglednih američkih sveučilišta rade na modifikaciji virusa kako bi ga učinili blažim i tako umanjili mogućnost da ljudima naškodi.

Postoji mnogo različitih tipova tumora mozga, a najčešći su ‘glioblastomi’, koji su i jedni od najtežih za liječenje – brzo se šire kroz mozak i otežavaju liječnicima da vide gdje počinje tumor, a gdje je zdravi dio mozga.

Pritom nije sigurno da će ga pobijediti ni kombinacija liječenja kemoterapijom i operacijom. Nova saznanja probudila su nadu da bi se mogao pronaći lijek upravo za takve slučajeve.

Virus je “otkriven” 1947. godine, međutim, no prava istine je da nije bio otkriven u divljini niti je spontano nastao.

U stvari, njega su otrili znanstvenici Rockefeller Fondacije kod majmuna koje su imali u zatočeništvu, što je dovelo mnoge da vjeruju da je to rezultat neke vrste eksperimenta.

Od tada, slučajevi Zika virusa su vrlo rijetki, ali u posljednjih nekoliko godina, epidemije Zika virusa je u porastu, osobito u Južnoj Americi, a posebno Brazilu.
 
(vecernji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,