Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAFTNI KARTELI SU U PANICI: Najnoviji kamper na solarni pogon ne treba benzin niti stanice za punjenje strujom

NAFTNI KARTELI SU U PANICI: Najnoviji kamper na solarni pogon ne treba benzin niti stanice za punjenje strujom

solarni-kamperAko patite od ovisnosti o vožnji, sigurno ćete cijeniti ovaj novi kamper kojeg je napravila tvrtka Dethleffs

Sa elegantnim dizajnom i solarnim pločama od glave do pete, vozilo je izrađeno za otvorenu cestu. To je posebno pogodno za one koji žele ići u duboku zabit i prirodu te ostati “izvan mreže” neko vrijeme, jer ovaj kamper radi bez goriva ili stanice za punjenje.

Budući da se najnoviji kamper pod imenom ‘Iveco 2018 e.Home’ napaja preko solarnog pogona i može pohraniti energiju sunca u baterijsku jedinicu, on omogućuje da uđete duboko u divljinu, a da ne utječete negativno na okoliš.

Motornu kuću je izradila tvrtka Dethleffs na šasiji kampera Iveco Daily. Iveco Daily, s druge strane se pokreće uz pomoć baterija. Najveća baterija daje kamperu autonomiju kretanja u rasponu do skoro 300 kilometara. Uz dodatnu težinu u kamperu, autonomija koncepta e.home pada na nešto više od 150 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

U stvarnosti, takva mala autonomija vožnje nije važna, budući da e.home ima 30 četvornih metara vanjske površine tankih filmskih solarnih panela. Oni mogu generirati do 3.000 wata struje koja napaja baterije natrijevog-nikal-klorida od 228 Ah. Proizvođač navodi da baterija može izdržati oko 1500 punjenja što je ukupno oko 280.000 km vožnje, što nije mala stvar.

Ostale aplaudabilne značajke uključuju sustav za grijanje koji koristi materijale koji apsorbiraju vrućinu kada se vanjska temperatura poveća iznad 26 stupnjeva celzijusa. Po noći se ta toplina pušta u kabinu kada temperatura padne. Kako bi vlasnicima kampera bilo ugodno i toplo, infracrvene grijaće ploče su ugrađene u pod, zidove i namještaj.

Ugrađene tehnologije upravljačkih programa uključuju aplikaciju CampConnect i sustav za nadgledanje prednjeg dijela vozila Mobileye.

E.Home kamper također ima dvije tehnologije temeljene na foliji: jedna je ugrađena u prozorske okvire i koja zamračuje prozore tijekom spavanja ili povećane privatnosti, a druga je ugrađena u rasvjetu i stvara zrcalne površine kada se svjetla isključe. Sustav zvjezdanog svjetla stvara zvjezdano nebo na stropu iznad kreveta.

Osim ovih tehnologija, kamper izgleda kao obični motorni dom. Ugodan salon sa kaučom, blagovaonica koji se pretvara u krevet. Tu je i kuhinja, wc soba i TV ravnog zaslona.

Dethleffs nije prva tvrtka koja je proizvela električni kućni kamper, no njegova vizija je svakako zanimljiva.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,