Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SVEMIRSKA AGENCIJA NASA ima jako ambiciozan plan za spašavanje Zemlje od supervulkana Yellowstone, a takav potez bi mogao izazvati ‘nuklearnu zimu’

SVEMIRSKA AGENCIJA NASA ima jako ambiciozan plan za spašavanje Zemlje od supervulkana Yellowstone, a takav potez bi mogao izazvati ‘nuklearnu zimu’

vulkan-nasaNovinar BBC-ja David Cox u nedavnom članku predstavlja novi način zaštite od moguće erupcije supervulkana, na kojemu NASA radi već neko vrijeme. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove članka

“Ispod nacionalnog parka Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se ogromna komora magme, odgovorna za gejzire i vruće izvore po kojima je to područje poznato.

No, znanstvenicima iz NASA-e ona predstavlja jednu od najvećih prijetnji za čovječanstvo, supervulkan, i tu prijetnju smatraju znatno većom od opasnosti da asteroid ili komet pogode Zemlju.

Na Zemlji se, koliko znamo, nalazi 20 supervulkana, koji eruptiraju otprilike svakih 100.000 godina. Te erupcije mogu dovesti do velike gladi, uzrokovane dugim, vulkanskom zimama”.

Hlađenje supervulkana

“NASA-ini znanstvenici došli su do zaključka da bi najlogičnije bilo jednostavno ohladiti supervulkan, koji je zapravo divovski generator topline. Jedan od načina za ostvarenje takvog plana uključivalo bi povećavanje količine vode u supervulkanu – samo što bi to bilo nepraktično i skupo. Zato su znanstvenici pronašli drugo rješenje.

Vjeruju da bi najisplativije rješenje bilo kopati 10 kilometara u dubinu supervulkana te upumpati unutra vodu pod velikim pritiskom, koja bi se vratila nazad zagrijana na visoku temperaturu te tako polako odvodila toplinu.

Cijena takvog projekta bila bi 3.46 milijardi dolara, ali na tome bi se mjestu mogla izgraditi velika geotermalna elektrana koja bi brzo vratila uloženo, a dugoročno bi se spriječila erupcija supervulkana”.

Postupak i trajanje

“Trebalo bi bušiti s donje strane komore kako bi se izbjeglo pucanje, ispuštanje štetnih plinova i erupcija, koja se želi i spriječiti. No, oni koji se zalažu za taj projekt ne znaju hoće li taj projekt biti uspješan za vrijeme njihova života, a trajao bi desecima tisuća godina.

Ipak, potrebno je takvo dugoročno razmišljanje, kako bi se izbjegla katastrofa, kaže Brian Wilcox iz NASA-ina laboratorija JPL.

Ti bi se planovi mogli primijeniti na svaki aktivni supervulkan na planetu”, piše Cox.

Prema ruskim znanstvenicima, takav potez NASA-e bi mogao izazvati nuklearnu zimu na čitavoj planeti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,