Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Mapa zemalja koje je SAD napala u svojoj povijesti kako bi im donijela ‘demokraciju’

EKSKLUZIVNO: Mapa zemalja koje je SAD napala u svojoj povijesti kako bi im donijela ‘demokraciju’

mapa-ratoviZa sve one koji su ikada htjeli jasniju sliku o pravom dosegu vojske Sjedinjenih Država – kroz povijest i trenutno

Oni koji su izbjegavali napraviti ovakvu vrstu istraživanja koja su dosta komplicirana i opsežna kako bi pronašli odgovor, novinari Independenta su vam pojednostavili stvari.

Koristeći podatke prikupljene od strane profesora geografije i Nativnih studija sa sveučilišta Evergreen State College u Washingtonu, tim je stvorio interaktivnu kartu američkih vojnih akcija izvan vlastitih granica od Argentine 1890. do Sirije u 2014.

Da bi se izbjegla zabuna, tim stručnjaka je objasnio uvjete što što čini jednu invaziju:

„Aktiviranje vojske radi evakuacije američkih građana, provođenje tajnih vojnih akcija od strane američkih obavještajnih službi, vojna potpora za interne oporbene skupine, omogućavanje vojne potpore jednoj strani sukoba, korištenje vojske u akcijama suzbijanja zlouporabe droga.”

Ali tim stručnjaka se nije dao tu zaustaviti.

Da bi sve te povijesne događaje stavili u kontekstu korištenja podataka Ministarstva obrane (DOD), tim je također sastavio kartu za prikaz svih zemalja u kojima je sada trenutno smješteno gotovo 200.000 aktivnih članova američke vojske.

Za više detalja, kliknite na zemlju:

book4 map 1

Map created by jveseybyrne in CARTO


 

 
Tri zemlje sa najvećim udjelom američke vojske, u skladu sa Ministarstvom obrane su Japan sa 39.623, Njemačka sa 34.399 i Južna Koreja sa 23.297.
 
active_duty_june_2017 map 1

 

 
Objava karata dolazi samo nakon što je predsjednik Donald Trump najavio da se vojska povlači iz svog 16-godišnjeg angažmana u Afganistanu – što čini veliki preokret njegovom prethodnom stavu – i da će SAD tražiti jače veze sa Indijom u borbi protiv terorizma u jugoistočnoj Europi i središnjoj Aziji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,