Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » LABORATORIJSKI POKUS SPREMAN ZA JAVNOST: Kanada postala prva zemlja u povijesti koja prodaje GMO losos u javnosti

LABORATORIJSKI POKUS SPREMAN ZA JAVNOST: Kanada postala prva zemlja u povijesti koja prodaje GMO losos u javnosti

kanada-lososKanadski premijer Justin Trudeau je dao zeleno svjetlo kojim bi se omogućila prodaja u javnosti genetski modificiranog (GMO) lososa – tvrdeći da su Kanađani „sretni” jer će biti pokusni kunići ove GMO hrane

Zbog zabrinutosti po sigurnost hrane stručnjaci naglašavaju potencijalno smrtonosne opasnosti zbog konzumiranja GMO mesa. GMO losos proizveden od strane tvtke AquaBounty Technologies se može pohvaliti da naraste dvostruko veći od konvencionalno-uzgojenog prirodnog lososa i ‘ukusniji je.’

Rt.com je izvijestio da „prodaja i razgovori sa potencijalnim kupcima jasno pokazuje da kupci žele naše ribe, i veselimo se povećanju naših proizvodnih kapaciteta da zadovoljimo potražnju”, rekao je Ronald Stotish, izvršni direktor tvrtke AquaBounty, navodi se u priopćenju.

Unatoč tvrtkinim pozitivnim planovima za kupce, velika zabrinutost zbog GMO hrane je zapalila nekoliko ekoloških grupa i organizacija koji se ne slažu s idejom prodaje GMO hrane.

Supermarketi IGA i Costco su objavili na svojim web stranicama da ne namjeravaju prodavati GMO losos.

Ekološke grupe su ogorčene novim proizvodom.

Organizacija “GMO Vigilance” iz Montreala je navela na svojoj web stranici da prodaja lososa u Kanadi pretvara Kanađane u „zamorce”, i oni vjeruju da bi vlada trebala uvesti zakone koji zahtijevaju da GMO hrana bude označena na odgovarajući način.

„To je prvi put u povijesti … Prve genetski modificirane životinje su na tržištu, a potrošači u Quebecu i Kanadi će postati prvi zamorci, i to sve nesvjesno. U nedostatku obveznog označavanja još uvijek ne možemo napraviti informirani izbor” rekao je Thibault Rehn, koordinator u GMO Vigilance, prema CNBC.

Lucy Sharratt sa Canadian Biotechnology Action Network, rekla je da „Tvrtka nije otkrila gdje se GMO losos prodaje i u koju svrhu, i mi smo šokirani otkrićem da su ušli na tržište u ovom trenutku”, izvijestio je Guardian.

Slučaju iz 2015. godine donio je optužbe skupina aktivista protiv kanadske vlade zbog odobrenja GMO lososa, te da postoji opasnost da se GMO losos miješa sa divljim ribama i napravi ekološku katastrofu.

„Smatramo da su mjere kako bi se izbjeglo miješanje s divljim Atlantskim lososom – neadekvatne, i jednom kada dođe u dodir sa genetskom kontaminacijom, divlji losos će biti zauvijek promijenjen. To će biti veliki “live” eksperiment, a mi ne znamo posljedice„ rekao je Mark Butler, aktivist ekološkog centa, prema Guardianu.

Ali tvrtka AquaBounty tvrdi da su njihove ribe sterilne i samo se uzgajaju u zatvorenim spremnicima. Trenutne zalihe GMO lososa koji se prodaje u Kanadi su došle iz GMO uzgoja u Panami, a tvrtka je u potrazi da proširi proizvodnju u Prince Edward Islandu, koji se nalazi na kanadskoj istočnoj obali, piše Guardian.

Kanadski regulatori kažu da su provedene četiri godine ispitivanja koja nisu pokazala nikakav negativan utjecaj na prehrambene navike ljudi i priznali da je GMO losos siguran za konzumaciju. Regulatori su onda došli do zaključka da nema posebnog razloga za označavanje GMO lososa u prodaji.

U 2015, američka Agencija za hranu i lijekove je odobrila GMO losos, ali je izdala zabranu uvoza i prodaju dva mjeseca kasnije, navodeći da bi trebalo uspostaviti jasne smjernice za označavanje prije nego što krenu naprijed sa proizvodom.

Rad i istraživanje na GMO lososu je započeo 1982. godine od strane grupe kanadskih znanstvenika.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,