Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zatvor u Americi nudi smanjenje kazne ako zatvorenici prihvate sterilizaciju: ‘Ne bi trebali imati djecu kada izađu iz zatvora’

Zatvor u Americi nudi smanjenje kazne ako zatvorenici prihvate sterilizaciju: ‘Ne bi trebali imati djecu kada izađu iz zatvora’

zatvor-amerikaJedan zatvor u Tennesseeju ponudio je zatvorenicima da im smanji kaznu ako pristanu na vazektomiju ili na kontracepcijske implantate, javlja NewsChannel 5

Vazektomija je zahvat trajne kontracepcije kojim se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji. Sam zahvat traje manje od sat vremena, najčešće svega desetak minuta i oporavak je svega nekoliko dana.

Kaznu im, u slučaju da odluče sudjelovati u programu, skraćuju za 30 dana zatvora. Program su žestoko kritizirali kako lokalna vlast tako i američka Udruga za građanska prava, koja je priopćila da se radi o protuustavnoj ponudi.

Program traje već od 15. svibnja, a dozvolu je potpisao sudac Sam Benningfield.

Do sada je na vazektomiju pristalo 38 muškaraca, a na ugrađivanje kontracepcijskih implantata 32 žene. U intervjuu za televiziju NewsChannel 5, Benningfield je izjavio da bi program trebao demotivirati one koji imaju kriminalnu prošlost da “imaju djecu, a ne mogu ih uzdržavati”.

Nadam se da će ih to ohrabriti da preuzmu osobnu odgovornost i da se, kad jednom izađu iz zatvora, ne opterete djecom – izjavio je.

No, mnogi odvjetnici slažu se da je ponuda bizarna, ako ne i protuzakonita, jer se ljude koji dakako žele što prije izaći iz zatvora ucjenjuje tako da pristanu na to da nikad neće moći imati (svoju) djecu, ističe odvjetnik Bryant Dunaway.

Ako to učini 18-godišnja zatvorenica, nema nazad. To će utjecati na ostatak njezinog života – zaključio je.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,