Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Rim mijenja pravila igre za ‘nevladine organizacije’ koje se bave spašavanjem migranata u Mediteranu

Rim mijenja pravila igre za ‘nevladine organizacije’ koje se bave spašavanjem migranata u Mediteranu

imigran-itliajTalijanske vlasti procjenjuju da prisustvo “spasilačkih brodova” potiče migrante da riskiraju svoje živote, odnosno – da Afrikanci već dobro znaju da put do Italije nije previše opasan, pa makar “plovio” na primitivnom splavu

Italija je od početka 2017. primila preko 85.000 migranata i izbjeglica i prima i dalje, ali to istovremeno radikalizira pozicije zvaničnog Rima.

Talijanska vlada je na tom valu već predložila da se ograniči djelovanje u Mediteranu organizacija koje se bave ljudskim pravima migranata i njihovim spašavanjem.

Rim je već objavio da je više od trećine svih migranata iz Afrike iz voda Mediterana spašeno u režiji takvih organizacija. Također, da svakoga dana pod njihovim pokroviteljstvom isplovljavaju desetci brodova koji ponekad po pučini doslovno “love” migrante i izbjeglice.

Talijanske vlasti procjenjuju da prisustvo “spasilačkih brodova” potiče migrante da riskiraju svoje živote, odnosno – da Afrikanci već dobro znaju da put do Italije nije previše opasan, pa makar “plovio” na primitivnom splavu.

Rim je već odlučio razraditi pravila kojih će morati pridržavati sve organizacije sa spasilačkim brodovima.

Jedno od tih pravila je zabrana takvim brodovima da na bilo koji način signaliziraju ili javljaju švercerima migranata da se nalaze u blizini. Odnosno, gdje se u nekom trenutku nalaze.

Druga obveza je da svi brodovi na palubi moraju imati bar jednog policajca.

Treća obveza bit će da svaki spasilački brod mora spašene sam odvesti u neku od luka, a ne prebacivati​ih – kao dosad – na druge brodove.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,