Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Industrijski spojevi ftalati korišteni za ‘omekšavanje plastike’ koja je pronađena u siru

Industrijski spojevi ftalati korišteni za ‘omekšavanje plastike’ koja je pronađena u siru

makaroni-pastaKemikalije pod nazivom ftalati koji se koriste za omekšavanje plastike su pronađene u siru

Ako vam jedete sir u prahu koji dolazi u maloprodajnim makaronima sa sirom, onda je vjerojatno da ste također jeli spojeve ftalate, prema nedavno objavljenoj analizi. Ove otrovne kemikalije se jednostavno uvlače u hranu.

Ftalati se naširoko koriste u industriji plastike, guma, premaza, ljepila, brtvila, tiskarske boje i mirisa.

Kemijski spoj kojeg je napravio čovjek uzrokuje širok spektar oblika toksičnosti i nalaze se u plastičnim materijalima, kao što su plastične cijevi i plastični proizvodi, a koristi se također za obradu sira, i opet je pronađen u ambalaži prehrambenog proizvoda. Oni mogu migrirati u prehrambene proizvode tijekom obrade, pakiranja i pripreme.

Izloženost ftalatima može dovesti do autizam, astme u djetinjstvu, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, pretilosti, urođene mane, niže razine muških spolnih hormona, posebice testosterona koji je potreban za zdravlje (nedostatak androgena), te niz drugih kroničnih bolesti.

Donosimo vam sažetak nedavnog ispitivanju koje je provedeno u laboratoriju u Belgiji:

Sažetak glavnih nalaza

1. Ftalati su otkriveni u gotovo svakom ispitivanom proizvodu od sira (29 od 30 varijacija proizvoda). Ispitivanje je identificiralo deset različitih ftalate u svim prehrambenim proizvodima, i čak dao šest vrsta u jednom proizvodu.

2. Prosječne razine ftalata su četiri puta veće kod makarona sa sirom u prahu nego kod ostalih prirodnih tvrdih sireva;

3. DEHP, najčešće korišten i zabranjivan ftalat, pronađen je češće i u mnogo višoj koncentraciji od bilo koje druge vrste ftalata, među svim proizvodima od sira koji su testirani.

“Koalicija za sigurniju preradu i pakiranje hrane” kupila je 30 različitih proizvoda od sira sa polica trgovina u SAD-u – 10 različitih vrsta makarona sa sirom u prahu, pet različitih vrsta prerađenih narezanih sireva i 15 vrsta prirodnog sira – zatim su dostavili paket flamanskom Institutu za tehnološka istraživanja. Institut nije dao popis brandova imena proizvoda koja su ispitivali.

Ipak, oni su testirali svaki uzorak i našli značajne razine ftalata u njima, osim u jednom proizvodu. U prosjeku, razine ftalata u sirevima u prahu utvrđeno je da su dva puta više nego kod narezanih sireva i četiri puta više nego u cjelovitim sirevima prirodnih sireva.

Za razliku od Europske unije i zemalja poput Japana i Argentine, koje su zabranile u potpunosti ftalate, američka ograničenja u korištenju ove kemikalija su ograničene.

Kao takvi, ftalati se koriste u plastičnim proizvodima, kao što su cijevi i tube, a koriste se i za obradu sira i nalaze se u ambalaži proizvoda.

Druge zemlje imaju dobar razlog da zabrane ovu skupinu kemikalija. U preglednom članku magazina “Environmental Research” iz 2016. godine za istraživanje okoliša, autori su otkrili vezu između ftalata i autizma.

Studija od siječnja ove godine, objavljeno u časopisu “Pediatric Research”, otkrila je povezanost između izloženosti ftalatima u maternici i viši indeks tjelesne mase nakon rođenja koji bi mogao dovesti do pretilosti u djetinjstvu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,