Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Britanski veleposlanik: Oduvijek smo znali da Saudijska Arabija financira Al-Kaidu i ISIS

Britanski veleposlanik: Oduvijek smo znali da Saudijska Arabija financira Al-Kaidu i ISIS

britanija-veleposlanikBritanski veleposlanik tvrdi da britanska vlada zna „već godinama”, da je Saudijska Arabija financira terorističke skupine al-Kaidu i ISIS

Prema Sir William Pateyju, bivšem britanskom veleposlaniku u Saudijskoj Arabiji, saudijski režim šalje novac za džamije po cijeloj Europi i Velikoj Britaniji kako bi “uzgajao” ekstremizma i obučavao teroriste za napad na Zapad.

Njegova izjava dolazi dan nakon što je vlada objavila kratak sažetak izvješća o financiranju ekstremizma u Velikoj Britaniji. Cjelovito izvješće neće biti objavljeno u javnosti zbog sigurnosnih razloga, piše Theguardian.com.

Patey je rekao da nije mogao vjerovati da Saudijska Arabija izravno financira terorističke skupina, nego ideologiju koja dovodi do ekstremizma, te je rekao da njeni lideri ne bi mogli biti svjesni posljedica. „To je nezdravo i moramo učiniti nešto po tom pitanju”, rekao je on.

„Saudijci ne smatraju ozbiljnim njihov utjecaj financiranja određenih struja islama u zemljama u kojima to rade – a to nisu samo Britanija i Europa.„

„Trebamo imati više dijaloga. Oni ne financiraju terorizam. Oni financiraju nešto drugo, što može putem dovesti do pojedinaca koji se radikaliziraju i postaju hrana za terorizam.„

Patey je rekao da Saudijci „ne smatraju da financiraju terorizam, jer oni to ne rade.„

„Ono što je Svjetska udruga muslimanske mladeži i liga muslimanskog svijeta radi je financiranje džamija i promicanje ideologije – salafističke vehabijske ideologije.”

On je pozvao da se jasno odredi definicija financiranja terorizma i „i odrasli dijalog sa zaljevim državama o tome što mi mislimo”. Bilo je i „individualnih građana zaljevskih zemalja koji se suprotstavljali svojoj vladi u financiranju terorizma”, dodao Patey.

Patey, koji je bio veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Rijadu od 2006. do 2010. godine i ranije šef vanjskih poslova na Bliskom istoku, pita da li su Saudijska Arabija i njeni saveznici riješili spor sa Katarom.

Tri Zaljevske države States – Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) – zajedno s Egiptom, nastoje izolirati Katar diplomatski i ekonomski, pozivajući se na katarovu podršku terorizmu i grupe kao što su Muslimanska braća.

„Ovo ima sve odlike politike koja nije promišljena. To ne donosi razumnu strategiju„ rekao je Patey na okruglom stolu u Londonu u organizaciji Konzervativnog vijeća Bliskog istoka.

„To nije pametan potez, čak i ako imate sluha za njihove vizije. To je prečica da bi se postiglo nešto na brzinu i mislim da su se preračunali i mislili su da je Trump iza njih, te da će se Katar predati. Oni su podigli uloge jer su mislili da će Katar na kraju odustati, tako da mislim da su malo iznenađeni.”

Bojkot Katara se preokrenuo, i daleko je od državnog udara u toj zemlji. „Katarani se sada bore da okupe svoje vodstvo”, rekao je Patey.

On je rekao da vjeruje da motiv spora nije bio da Katar financira terorizam, već šira razlika političkih vizija. „Ovdje se radi o Muslimanskoj braći. To je bitka za budućnost Bliskog istoka„ – rekao je on.

Patey također postavlja pitanje da li su svi Emirati unutar UAE bili ujedinjeni iza bojkota. „Radi se o Abu Dabiju koji nameće svoju dominaciju po pitanjima vanjske politike, a to nije u interesu Dubaija”, rekao je on.

Govoreći na istiom okupljanju, Michael Stephens, voditelj Instituta Royal United Services Katar, rekao je da bi problemi među zemljama Zaljeva mogli dovesti do tvrdoglavog spora koji bi mogao potaknuti ulagače da ozbiljno razmisle o prekidu investiranja u te zemlje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,