Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Na površini Marsa ne mogu preživjeti ni mikrobi, a NASA-ini astronauti će tamo uskoro šetati svaki dan

Na površini Marsa ne mogu preživjeti ni mikrobi, a NASA-ini astronauti će tamo uskoro šetati svaki dan

mars-povrsinaTisuće ljudi su se već prijavile da sudjeluju u avanturi kolonizacije Marsa. Samo, čeka ih veliko i neugodno iznenađenje

Površina Crvenog planeta je, najblaže rečeno, potpuno nepovoljna za život!

Zbog udruženog djelovanja dva opasna “neprijatelja” – ultraljubičaste svjetlosti i otrovnih perklorata. Štoviše, oni međusobno pojačavaju učinak, tako da sve mikrobe ubijaju za samo 60 sekundi.

Na sve ovo se ukazuje u članku u znanstvenom časopisu Scientific Reports. Njegovi autori Jennifer Wadsworth i Charles Cockell iz Sveučilišta Edinburgha:

“Perklorati otkriveni na površini Marsa – zato što ih zrači ‘marsijanska’ ultravioletna svjetlost – počinju djelovati na okside željeza u Marsovom tlu i desetine puta ubrzavaju smrt stanica svega živog u usporedbi s običnom ultravioletnom svjetlošću. Marsova površina još manje prikladna za život nego što smo dosad pretpostavljali”.

John Grotzinger, rukovoditelj znanstvenog tima američkog robota Curiosity, objavio je u studenom 2012. “epohalno otkriće” na Marsu. Čak je naglasio da to otkriće treba naći u školskim udžbenicima. Međutim, planetolozi su samo dva tjedna potom naveli da su na toj planeti otkriveni perklorati – opasne i otrovne primitivne organske molekule.

To je odmah srušilo nade da će na Marsu biti otkriveni tragovi vanzemaljskog života.

Mnogi planetolozi su odmah počeli sumnjati da je Crvena planeta uopće prikladna za bilo kakav život jer ulazak perklorata u tlo uništava uvjete za postojanje svih vrsta mikroba.

Wadsworth i Cockell su se zato odlučili za eksperiment: počeli su kultivirati mikrob Bacillus subtillis u tlu koje je potpuno imitiralo Marsovo.

I, utvrdili su da ti mikroorganizmi mogu – tamo gdje nema ultravioletnih zraka – živjeti prilično dugo, a čim se ti zraci pojave – umiru praktički trenutno. Za samo 50-60 sekundi.

Površina Marsa je nepodesna za život jer i sasvim male doze perklorata – do 0,6 posto – tamane sve mikrobe. Iz ovoga je već izveden dodatni zaključak: tragovi života na toj planeti mogu se naći možda samo na većim dubinama – tamo gdje ultravioletne zrake ne mogu prodrijeti.

Jedina dobra strana ovoga otkrića je to što površina Crvenog planeta nije moga biti zaražena mikrobima donijetim sa Zemlje marsijanskim sondama.
 
(fakti.org)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,