Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Razbijen mit o vitaminu D!

Razbijen mit o vitaminu D!

sunce-vitamin-dRazličiti oblici vitamina D razlikuju se po svom utjecaju na organizam čovjeka: učinkovit je samo onaj životinjskog porijekla

To je zaključak istraživača sa Sveučilišta Surrey iz Velike Britanije, koji su tijekom dvije godine pratili kontrolnu skupinu.

Poznato je da ljudsko tijelo može proizvesti vitamin D pod utjecajem UV zraka na kožu. Kada nema mnogo sunca, tijekom zime, ili u zemljama s oblačnom klimom, vitamin D mora se dobiti preko hrane ili u sintetičkom obliku.

Međutim, standardi za uporabu vitamina D koje danas preporučuje većina nacionalnih medicinskih organizacija za prevenciju i liječenje rahitisa, bolesti kostiju i kardiovaskularnog sustava, zasnovani su na zabludama i zbog toga mogu doslovno naškoditi čovjeku.

Konkretno, diljem svijeta prevladava uvjerenje da su vitamin D2, koji je isključivo biljnog podrijetla, i D3, koji se sintetizira pod utjecajem ultraljubičastih valova i ulazi u tijelo preko životinjske hrane, jednako korisni.

Britanski znanstvenici okupili su grupu od 335 žena južnoazijskog i europskog podrijetla i podijelili ih u pet podskupina. Jednoj su svakodnevno davali placebo, drugoj sok obogaćen vitaminom D2, trećoj kolačić sa D2, četvrtoj sok s D3 i petoj – kolače s D3, navodi se na portalu “Medical express”.

Poslije 12 zimskih tjedana usporedili su rezultate. Ispostavilo se da se D3 apsorbira dva puta bolje od D2. Kod žena koje su dobivale D3 sa sokom i kolačima na kraju eksperimenta vitamin se povećao za 75 posto i 74 posto, respektivno, dok se kod onih koje su dobivale D2 s istim proizvodima povećao za samo 33 posto i 34 posto.

Pri tome je kod onih koje su dobivale placebo zabilježen pad razine vitamina D. Slični pokazatelji primijećeni su i tijekom druge godine eksperimenta.

Znanstvenici su zaključili da je stoga one koji vole unositi vitamin D iz namirnica biljnog podrijetla neophodno upozoriti da opseg upotrebe treba biti najmanje dva puta veća nego što se smatralo ranije.

Protivnicima sintetičkih vitamina najbolje je jesti meso lososa, bakalara, kavijar, jaja i masne mliječne proizvode bogate vitaminom D3, a čim se pojave prvi sunčevi zraci da odmah otrče van – umjereno sunčanje također je vrlo korisno.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,