Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Talijansko selo gdje većina stanovnika živi preko sto godina otkriva tajnu dugog života

Talijansko selo gdje većina stanovnika živi preko sto godina otkriva tajnu dugog života

dugovjecnost-italijaDijeta sa niskim unosom šećera i bogata korisnim masnoćama može biti ključ za prevenciju bolesti i dugovječnost, prema poznatom kardiologu dr. Aseem Malhotrau

Kako bi istražio utjecaj prehrane na cjelokupno zdravlje, kardiolog je proučavao stanovnike sela Pioppi, udaljenog sela u južnoj Italiji.

Pioppi je priznata od strane organizacije UNESCO kao dom mediteranske prehrane, te je ih je priznala kao svjetski najzdravije selo. Stanovnici Pioppija su poznati po tome da žive iznad 100 godina.

Prema dr Malhotrau, narodna prehrana i stil života uvelike pridonosi njihovoj dugovječnosti. Kardiolog napominje da stanovnici imaju niske razine stresa, spavaju sedam sati navečer i konzumiraju čašu crnog vina dnevno.

Zdravstveni stručnjak je također rekao da su seljani slijedili prehranu bogatu povrćem, ribom i maslinovim uljem. Osim toga, seljaci izbjegavati konzumiranje previše šećera, i rijetko jedu meso i mliječne proizvode.

„Da, mještani jesti tjesteninu – ali samo u malim količinama, a oni rijetko koriste šećer. Oni samo jedu desert u nedjelju, pizzu jednom ili dva puta mjesečno. Oni imaju svaki dan vrijeme za ručak. Oni nemaju teretanu, ali oni su stalno u pokretu … Prehrana je broj jedan razlog dugovječnosti.

Više od tjelesne neaktivnosti, pušenja i alkohola, što pridonosi bolestima i smrti. To bi trebala biti poruka liječnicima – hrana je lijek.

Ne postoji takva stvar kao zdrava težina, već zdrava osobe. To bi svima nama trebao biti cilj. Živjeti kao stanovnici sela Pioppi bi značilo smanjenje 20 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima„ rekao je dr Malhotra.

Istraživanje podržalo učinkovitu mediteransku prehranu u prevenciji bolesti

Istraživanje dr. Malhotrea je odraz prijašnjih studija koje su pokazale blagotvorne učinke mediteranske prehrane na tijelo i cjelokupno zdravlje. Na primjer, studija iz 2016. godine provedena od strane međunarodnog istraživačkog tima otkrila je da je plan prehrane vrlo učinkovit u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara kod bolesnika s bolestima srca.

Kao dio istraživanja, istraživači su izvukli podatke iz pokusa pod imenom “STABILITY”, sa ukupnom kohortnom populacije od 15.482 bolesnika s bolestima koronarnih arterija. Sudionici istraživanja su unosili mediteransku hranu i hranili se kao stanovnici sela Pioppi. Glavni rezultat je kao faktor uključio i “Zastupljenost mediteranske prehrane” (MDS).

Studija je pokazala da su štetni kardiovaskularni događaji bili zastupni u 7,3 posto bolesnika sa MDS-om od 15 ili više, u 10,5 posto bolesnika sa MDS-om od 13 do 14, i 10,8 posto bolesnika s MDS-om od 12 ili manje. To su rezultati promatranja nakon gotovo četiri godine istraživanja.

„Glavna poruka je da neke namirnice – a posebno voće i povrće, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, a ta korist prehrane nije objašnjeno tradicionalnim čimbenicima rizika kao što su dobar i loši kolesterol ili krvni tlak. Ako jedete više tih namirnica od onih koje ste do sada jeli, možete smanjiti rizik. Studija je pokazala također i da nema dokaza o šteti koju uzrokuje smanjena konuzmacije loše hrane, kao što su rafinirani ugljikohidrati, pržena hrana, šećeri i slastice„ rekao je glavni istraživač prof. Ralph Stewart.

Druga studija provedena od strane zdravstvenih stručnjaka na Harvard School of Public Health i Cambridge Health Alliance je pokazala da zapadnjači vatrogasci koji su se više hranili u mediteranskom stilu su imali niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Za potrebe studije, istraživači su ispitali gotovo 800 muških vatrogasaca i otkrili da su oni koji su se pridržavali mediteranske prehrane imali 35 posto manju vjerojatnost za razvoj metaboličkog sindroma i imali 43 posto manju vjerojatnost da će dobiti prekomjernu težinu u usporedbi s onima koji se nisu pridržavali takve prehrane.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,