Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAUL CRAIG ROBERTS: Može li Rusija vjerovati Amerikancima? Naravno, neka pitaju Indijance

PAUL CRAIG ROBERTS: Može li Rusija vjerovati Amerikancima? Naravno, neka pitaju Indijance

craig-indijanciNeki američki idiot od pilota je oborio sirijskog lovca koji je napadao položaje Islamske države, čime je potvrđeno da Washington ne da se ne bori, nego štiti Islamsku državu, svoju agenturu koju su Obama i Hillary poslali u Siriju da zbaci sirijsku vladu

General Michael Flynn je u jednom TV intervjuu otkrio da su Obama i Hillary, i pored njegovog prigovora, kao direktora Obavještajne agencije Ministarstva obrane SAD, “namjerno odlučili” da Islamsku državu pošalju u Siriju.

Pretvaranje Washingtona da se bori protiv Islamske države je izgovor za sudjelovanje Washingtona u sirijskom sukobu. Rusija i Iran su u Siriji legalno, pozvala ih je legalna vlast. Amerikanci se u Siriji nalaze nepozvani, kao ratni zločinci. Po međunarodnom pravu, istom međunarodnom pravu koje propisuju sami Amerikanci, pokrenuti agresiju na zemlju koja te ničim nije ugrozila je – ratni zločin.

Dakle, da bi bio u Siriji, Washington se mora pretvarati da se bori protiv terorizma, a ne da ga podržava, kao što čini. Ova laž je više puta demaskirana, ali sada je i jedan američki pilot dokazao da su SAD u Siriji nazočne da bi mogle pružaju potporu svom agentu, Islamskoj državi.

Bestidne laži Washingtona

Rusi, Sirijci i Iranci to znaju od početka. Međutim, vijesti njihovih državnih agencija nemaju prolaz kod zapadnih prostitutki i korporativnih medija, tako da je laž Washingtona o borbi protiv Islamske države opstajavala sve dok je idiot od američkog pilota nije skinuo zajedno sa sirijskim lovcem i njegovim pilotom.

Ali Washington će i dalje lagati. Bestidno. Bestidno laganje je jedina stvar u kojoj je Washington dobar. Lagat će da nije američki idiot, nego “lovac koalicije”, tj. netko drugi na američkom F-18, oborio sirijski avion.

Nismo to bili mi. Ili će tvrditi da je oboreni sirijski zrakoplov prije toga izveo napad na žene i djecu, sklonište za transrodne osobe i rodilište za žene što su ih silovale Assadove “brutalne trupe”. Još jedan ratni zločin Washingtona će biti spin u junačku obranu nevinih žrtava – po skupinama, po potrebi.

Ali ostaje pitanje je li zaista američki idiot od pilota učinio što je učinio jer je umislio da je “Top gun”, ili je to bila smišljena provokacija nekontroliranog dijela vojno-sigurnosnog kompleksa da se započne sukob između SAD i Rusije i tako zatre svaka mogućnost da Trump počne ublažavati sada iznimno napete odnose s Rusijom.

Jer u pitanju je 1,1 bilijun dolara proračuna za obranu i sigurnost iz džepa američkih poreznih obveznika.

Mi ne znamo da li je pilot postupio na svoju ruku ili po naređenju.

Koliko to sporazuma s Rusijom Washington trebaju prekrši prije no što Rusi shvate da je potpisivanje sporazuma s Washingtonom besmisleno?

Znamo da, što god bilo, kod Rusa nije dobro primljeno. Ministarstvo obrane RF je priopćilo da žali zbog odluke “američkog zapovjedništva, jer predstavlja namjerno kršenje američkih obveza po osnovi memoranduma o izbjegavanju incidenata i sigurnosti avio-letova tijekom operacija u Siriji, potpisanog 20. listopada 2015″.

Koliko to sporazuma s Rusijom Washington treba prekrši prije no što Rusi shvate da je potpisivanje sporazuma s Washingtonom besmisleno? Hoće li se Rusi jednom dozvati pameti? Američki Indijanci nisu nikada. Amerikanci nemaju narodne poslovice, ali lijepo kaže jedan natpis na majici: “Naravno da možeš vjerovati američkoj vladi. Pitaj Indijance”.

Možda su Rusi najzad shvatili da je svaki sporazum s Washingtonom u najboljem slučaju bezvrijedan, ako već nije smrtna presuda. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je danas da je Rusija zaustavila sve interakcije sa SAD u okviru Memoranduma o prevenciji incidenata na nebu iznad Sirije.

Osim toga, rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da će ruska proturaketne obrana presretati svaki zrakoplov u području djelovanja ruskih zračno-kozmičkih snaga u Siriji, tj. “U područjima gdje ruski avioni obavljaju borbene zadatke na nebu iznad Sirije, svaki leteći objekt, uključujući mlazne zrakoplove i bespilotne letjelice međunarodne koalicije koje otkrije zapadno od rijeke Eufrat, bit će praćeni od ruske zračne i kopnene obrane kao zračni ciljevi”.

Drugim riječima, Rusija je proglasila zonu zabrane letenja iznad svih područja u Siriji u kojima djeluju ruske i sirijske oružane snage. Svaki uljez u tim područjima će biti skinut s neba. Bez obzira bio američki, izraelski, čiji god, ima da ga nema.

Pošto Rusija, a ne Washington, ima zračnu premoć u Siriji, potrebno je da samo jednom američkom pilotu nastrada guzica pa da moroni iz Washingtona budu primorani ili na povlačenje, ili da naprave grešku.

A s obzirom na već dokazanu glupost i oholost, Washington će pogriješiti.

Očekujem da će pobijediti Rusija, jer inteligentno rukovodstvo ima Rusija, a ne Washington.

Iako mislim – možda pogrešno, nitko ne zna sve – da je Rusija kriva što se sirijska kriza razvila do ove mjere. Rusija i Sirija bi odavno pobijedile da Rusija pobjedu nije proglašavala prerano, i povlačila se, da se morala opet vratiti, sve zbog vječite nade da će postići sporazum s Washingtonom. U stvari, pokazalo se da je sporazum s Washingtonom ruskom rukovodstvu važniji od pobjede u ratu ili bilo čega drugog.

Bez obzira na dokaze za suprotno, rusko rukovodstvo se ubi vjerujući da je moguće postići sporazum Rusije i Washingtona o zajedničkoj borbi protiv terorizma. Kakva glupost.

Terorizam u ruskoj Čečeniji je potaknuo Washington. Izgleda da rusko rukovodstvo ne shvaća da nema neovisnih terorista. Ispada da se rusko rukovodstvo nada da će napraviti savez za borbu protiv terorizma sa zemljom koja terorizam koristi kao oružje protiv Rusije.

Što misli Rusija, čemu služi plan neokonzervativaca za pokoravanje Sirije i Irana ako ne daljnjem raspirivanju terorizma u samoj Rusiji.

Putin, vođa slobodnog svijeta

Putin je obrazovan, jak i sposoban državnik. Možda i jedini izvan Kine. Jasno je da na Zapadu takvog nema, Zapad je, što se državnika tiče, pustinja.

Nema sumnje da je Putin i moralan državnik, da se ratu načelno protivi i da želi najbolje svakoj državi. Međutim, žrtvujući prednost – svaki put kada je ostvari, a radi besmislice kakva je sporazum s Washingtonom – uspijeva jedino u tome da Washington uvjeri da je slab, da je samo još jedan u nizu “lidera” koje će Washington preveslati.

Dakle, “sporazum s Washingtonom” je pogrešna računica, računica koja vodi u rat. Putinu bi bilo mnogo bolje da se mane rukavica i nedvosmisleno kaže: “Ako ‘oćete rat, imat ćete ga za pola sata”: I Rusija bi, odmah, bila shvaćena ozbiljno.

Putin je državnik kojem se divim. Ali i on igra pogrešnu igru. Umjesto što samo parira agresiji Washingtona, on sam bi trebao biti agresivniji, primoravajući Europu i Washington da dođu njemu na noge i traži rješenje.

Putin, vođa slobodnog svijeta, ne bi trebalo biti u defanzivi pred propalim Washingtonskim ološem u zlo ogrezlim.
 
(vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,