Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CNN: Pentagon rasporedio brodove i zrakoplove za napad na Siriju

CNN: Pentagon rasporedio brodove i zrakoplove za napad na Siriju

sirija-amerika-mornaricaLavrov: Rusija će odreagirati zavisno od razvoja događaja, ali dostojno i razmjerno

Američka televizija CNN objavila je da je Pentagon rasporedio ratne brodove i zrakoplove za napad na Siriju.

Još konkretnije: tvrdi da su i brodovi i zrakoplovi u “napadnim pozicijama”, a da će vjerojatna meta biti “zračne baze u Siriji”.

CNN se pozvao na “anonimne izvore”, ali s naglašavanjem da bi moglo doći do udara na sirijsku zračnu bazu “Sharat”, koja je – po naredbi Donalda Trumpa – bila raketirana u vrijeme posjeta SAD kineskog čelnika Xi Jin pinga.

Ista televizija navodi da Amerikanci “Sharat” već dva dana drže pod neprekidnom prismotrom i preko satelita i radarski iz okolnih arapskih zemalja i iz Turske.

Trumpu je – da bi zaustavio napredovanje sirijske vojske na frontovima – potreban udar na Siriju pod bilo kojim izgovorom. To je, kako procjenjuju vojni stručnjaci, glavni razlog što Washington posljednjih dana sumnjiči Siriju da se priprema za “novi napad bojnim otrovima”.

CNN je nenaklonjen Trumpu, ali to vjerojatno nije jedini razlog što je ukazao da nikakvih sumnjivih aktivnosti na sirijskom aerodromu “Sharat” u posljednje vrijeme nije bilo i nema.

Možda je to navelo američkog ministra obrane, Jamesa Matissa, da izjaviti da su sirijske vlasti ozbiljno shvatile prijetnju SAD da će upotrijebiti silu ako Damask uporabi kemijsko oružje protiv pobunjenika. Štoviše, da će zbog toga vjerojatno “odustati od pripremanog napada”.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nazvalo je “budalaštinom” američko pripisivanje Damasku namjere da upotrijebi kemijsko oružje. Čak je upozorilo Pentagon i State Department da takvim izjavama jednostavno potiču teroriste i pripadnike oružane sirijske oporbe da izvode provokacije, koristeći bojne otrove.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, upozorio je službeni Washington da će Moskva “razmjerno i dostojno odreagirati na moguće provokacije sa strane Sjedinjenih Država protiv sirijske regularne vojske”.

“Reagirat sukladno realnoj situaciji, s razvojem događaja”, rekao je Lavrov.

Otkrio je da mu je državni tajnik SAD, Rex Tillerson, u telefonskom razgovoru spominjao mogućnost “kemijskog napada vladinih snaga”, pa dodao:

“Podsjetio sam ga da sve do danas nisu istražene ničim potkrijepljene tvrdnje da je sirijsko zrakoplovstvo 4. travnja, u vrijeme bombardiranja Han-Sejhuna, koristila projektile s kemijskim punjenjem.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,