Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » U ljudskom mozgu postoje ‘strukture’ u četiri i pet, pa čak i u 11 dimenzija

U ljudskom mozgu postoje ‘strukture’ u četiri i pet, pa čak i u 11 dimenzija

mozak-dimenzijeOtkriće švicarskih znanstvenika iz Lozane, u suradnji sa stručnjacima IBM-a

Švicarski znanstvenici i stručnjaci IBM-a objavili su da su u ljudskom mozgu otkrili “strukture” koje postoje u četiri i pet, pa čak i u 11 dimenzija!

Priopćili su također: da čovjekov mozak obrađuje “ulazne signale” sklapajući i “razarajući” takve višedimenzionalne “strukture”.

U istraživanju su sudjelovali znanstvenici iz Švicarskog federalnog tehničkog instituta Lozane koji duže od desetljeća rade na modeliranju čovjekovog velikog mozga.

Oni su 2015. uspjeli napraviti model malog – veličine samo 0,3 mm3 – dijela somatosenzorne kore mozga. Takav djelić kore mozga naziva se “Stupićem” i sadrži neurone koji su povezaniji međusobno nego li s okolnim neuronima.

Da bi napravili model jednog takvog “stupića” morali su snimiti aktivnost 14.000 neurona i opisati 8.000 neuronskih veza.

Koliko je to mnogo, svjedoči i činjenica da su se mogućnosti superračunala Blue Gene zamalo pokazala nedovoljnim za simulaciju svake sinoptičke veze. A u čovjekovom mozgu je takvih veza 10 na 11 – 10 na 13 potenciju.

Švicarci su rezultate do kojih su došli opisali u časopisu Frontiers in Computational Neuroscience. A rezultati zaista kao da su iz kakvog znanstveno-fantastičnog filma jer su u mozgu otkrili strukture koje mogu postojati i u 11 dimenzija.

Čovjekov mozak takve strukture nije u stanju vidjeti. Švicarci su ih – kako tvrde – otkrili pomoću metode “algebarske topologije” koja omogućuje opisivanje prostora i objekata koji postoje u većem ili velikom broju dimenzija.

Sudionik projekta Blue Brain Project, neurolog Henry Markam, objasnio je:

Višedimenzionalne strukture nastaju kada se neuroni povezuju međusobno. Što je više veza – to je njihova geometrija složenija. Takvih složenih objekata u sićušnom djeliću čovjekovog mozga su – deseci milijuna”.
 

 
Opisivanje višedimenzionalnih neuronskih struktura postalo je moguće zahvaljujući dvojici specijalista za topologiju – Kathryn Hess iz Lozane i Ran Levija iz sveučilišta Aberdeena.

Njih dvoje su uspjeli opisati višedimenzionalne strukture koje sudjeluju u radu ljudskog mozga.

Utvrdili su: kada mozak dobiva signal-stimulans – on pravi nizove objekata sve veće složenosti. “Štapića” ( 1D ), ravni ( 2D ), kocki ( 3D ) i još složenijih višedimenzionalnih objekata koji zajedno formiraju teško zamislive strukture koje se raspadaju jednako brzo kao i nastaju. Međutim, oba procesa imaju svoje stroge zakone.

Švicarci i Amerikanci se spremaju ići dalje i naći odgovor na pitanja: kako funkcioniraju takve strukture, ovisi li složenost njihove konstrukcije o složenosti zadatka koji mozak u nekom momentu rješava i sudjeluju li te neuronske “građevine” u čuvanju informacija i znanja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,