Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Saudijska Arabija i Izrael uspostavljaju gospodarske veze po prvi put u povijesti

Saudijska Arabija i Izrael uspostavljaju gospodarske veze po prvi put u povijesti

izrael-arabijaSaudijska Arabija i Izrael su u pregovorima za uspostavu službenih gospodarskih veza po prvi put otkako je Izrael stvoren na palestinskim teritorijima prije gotovo 70 godina

Taj potez će staviti židovsku državu na put normalizacije odnosa sa bastionom sunitskog islama i čuvarem dviju svetih muslimanskih gradova.

Prvi koraci prema obnavljanju veza između dva najljuća neprijatelja Irana će početi u malim planovima, a uključivat će izraelske tvrtke koje će raditi u zaljevu i dopuštenje izraelskoj zrakoplovnoj kompaniji El Al da prelijeće Saudijski zračni prostor.

The Times, pozivajući se na neimenovane arapske i američke izvore, navodi u izvješću u subotu da bi formiranje ekonomske veze između te dvije države moglo bilo postupno i korak po korak, i moglo bi započeti dopuštenjem izraelskim tvrtkama da otvaraju trgovine u arapskom kraljevstvu, i dopuštenje izraelskim zrakoplovnim kompanijama da prelijeću preko Saudijske Arabije.

„Međutim, svaki takav napredak bi jačao savez među dvjema neumoljivih neprijatelja Irana i promijenio bi dinamiku mnogih sukoba koji destabiliziraju Bliski istoki”, špekulira se u izvještaju.

Do sada su Saudijski dužnosnici imali neke otvorene sastanke sa visokim dužnosnicima u Izraelu, pokušavajući postupno otvoriti put za uspostavljanje veze sa okupatorskim režimom.

Još u svibnju prošle godine, izraelski list Arutz Sheva je izvijestio da su Saudijska Arabija i njeni zaljevski saveznici, Jordan i Egipat, slali poruke Izraelu kroz razne izaslanike, uključujući bivšeg britanskog premijera Tony Blaira. Oni su pitali Tel Aviv da nastave pregovore na Bliskom istoku pod novim uvjetima, što je uključivalo promjene u Saudijskoj inicijativi.

U srpnju prošle godine, Anwar Eshki, dobro povezan umirovljeni general u Saudijskoj vojsci je posjetio Izrael, susreo se sa Izraelskim ministarstvom vanjskih poslova generalom Dore Gold i Yoav Mordechai. Susreo se i s brojnim članovima Knesseta.

Izraelski dnevnik Ha’aretz u to vrijeme je opisao posjet kao „vrlo neobičan”, kako Eshki ne bi mogao putovati u Izrael bez odobrenja saudijske vlade.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,