Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OTKRIVENO: Radioterapija raka mozga uzrokuje značajne štete na mozgu

OTKRIVENO: Radioterapija raka mozga uzrokuje značajne štete na mozgu

tumor-mozakTerapija radioaktivnim zračenjem (RT) može se smatrati učinkovitom metodom u liječenju raka, ali za nju se plaća visoka cijena

Novo istraživanje je pokazalo da RT ne samo da ubija tumor na mozgu, već čak i zdravo tkivo oko njega, što uzrokuje značajne štete na mozgu pacijenata.

Istraživanje je provedeno od strane istraživača na Sveučilištu u Kaliforniji, San Diego School of Medicine i objavljen u časopisu “Brain Connectivity”.

Utvrđeno je da izlaganje zračenju može izmijeniti strukturne mreže mozga, izvijestio je ScienceDaily.com. To dovodi do smanjene funkcije mozga koje se prečesto skeniraju u bolesnika koji je prošao RT mozga.

„RT je osnovno liječenja tumora mozga”, rekao je glavni autor studije Naeim Bahrami. „Nažalost, nuspojave možgu nastati i biti u svezi sa ozračivanjem normalnog tkiva mozga i ozljeda uzrokovanih radijacijom, koji su povezani s oštećenjem mozga. Kako se stanje bolesnika poboljšava, glavna briga nakon toga je upravljanje dugoročnim komplikacijama, uključujući i kognitivno propadanje i mentalna nemoć.”

Nadovezujući se na prethodno istraživanje koje je pokazalo da RT izaziva kortikalnu atrofiju u nekim regijama mozga, istraživači su razradili matematičke modele kako bi dodatno ispitali učinke RT-a na pacijente, piše NN.

Studija je bila usmjerena na 54 pacijenta s tumoroma mozga. Debljina njihovog korteksa mozga prije i nakon RT-a procijenjena je primjenom magnetske rezonancije (MRI).

Nalazi istraživača su pokazali da je radijacijska terapija RT izazvala proces u kojem je moždana kora postala tanja bržim tempom nego što je to kod Alzheimerove bolesti. RT je također uzrokovao veću odvojenost između regija mozga koje su potrebne za zajdeničko obavljanje važnih funkcija kao što su memorijske odluke i sjećanja.

Istraživanje je istaknuo potrebu daljnjeg poboljšanja procesa RT kako bi se smanjile, ako ne i eliminirale štetne nuspojave, ili, još bolje, smislili alternativni, ne-štetni postupci.

Radioterapija: Isplati li se zbog nuspojava?

Umanjenje funkcije mozga zbog nuspojava RT-a su specifične za bolesnika sa karcinomom mozga. Ljudi koji imaju druge vrste raka mogu doživjeti različite nuspojave, ovisno o dijelovima tijela koji su im izloženi zračenju.

Mnogi od njih su toliko bolesni ili slabi da su im potrebne dodatne doze drugih lijekova za liječenje. Ti “lijekovi” također ugrožavaju način života i izglede za ozdravljenje pacijenata oboljelih od raka.

Prema Cancer.net, oni koji bili na zračenju da bi izliječili rak u području glave i vrata mogu nakon toga iskusiti ove nuspojave: suha usta, čiravi u ustima i na desni, teškoće pri gutanju, ukočena čeljust, mučnina, oticanje ruku i nogu (limfedem) i karijes.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,