Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI BIZNIS: bogati Amerikanci odgađaju starost transfuzijama krvi tinejdžera

NOVI BIZNIS: bogati Amerikanci odgađaju starost transfuzijama krvi tinejdžera

infuzija-bogatasEPICENTAR AMERIČKOG TEHNOGENOG VAMPIRIZMA NALAZI SE U POZNATOJ SILICIJSKOJ DOLINI

Zamislite ovaj scenarij: neka firma predlaže bogatim Amerikancima recept vječne mladosti s povremenim transfuzijama krvi mladih ljudi.

Zamislite i da svojim klijentima – naravno, za određenu sumu – osigurava “mjesečne procedure” koje treba im trebaju produžiti, privremeno ili sasvim, dolazak starosti.

To može izgledati kao scenarij jeftinog romana o vampirima, ali je stvar u tome što je sve ovo prikaz biznis-modela sasvim uspješne američke kompanije, čije postojanje je širokoj javnosti otkrio renomirani američki telekanal CNBC.

Da odmah ukažem na jednu okolnost: potraga za vječnom mladošću pomoću raznih formi korištenja tuđe krvi – to je svojevrsna moda među bogatašima američke Silicijske doline, a da čak i u bliskom krugu oko Donalda Trumpa postoji barem jedan takav “tehnogeni vampir”.

Ali, kako se dogodilo da prijestolnica svjetske digitalne ekonomije i IT-inovacija postane žrtva masovne mode u čijem su središtu pseudonaučni recepti vječne mladosti?

Heroji priče koju je objavio CNBC su doktor Jesse Karmazin i njegova tvrtka “Ambrozija”, koja je oko sebe okupila preko sto bogatih klijenata koji joj plaćaju po 8.000 dolara za jednu transfuziju poželjnih “komponenti krvi”.

U cijeloj ovoj igri postoji obvezni uvjet: izvor krvi moraju biti tinejdžeri, mada “Ambrozija” ima pravo i koristiti krv davaoca do 25 godina života.

“Ambrozija” krv kupuje u tzv. bankama krvi koje je prodaju medicinskim centrima i farmaceutskim kompanijama. Kako tvrdi Karmazin, njegovi klijenti priznaju da već primjećuju “pozitivne učinke” dosadašnjih “procedura”.

Osnivač “Ambrozije” često istupa na kalifornijskim tehnološkim konferencijama i tako privlači pažnju bogatih investitora suradnika IT-kompanija s visokim zaradama.

Najpoznatiji pristalica produžavanja života preko prijema “mlade krvi” je milijarder Peter Thiel – američki biznismen njemačkog podrijetla, investitor i rukovoditelj hedge-fondova, koji je stekao slavu tehnološkog vizionara zahvaljujući sudjelovanju u stvaranju tvrtke PayPal. Inače, on je i jedan od ključnih pristalica Donalda Trumpa u američkom gospodarskom establišmentu.

Prije godinu dana je biznis-list Inc. Magazine objavio intervju s Thielom, u kojem je on ispričao da je osobno zainteresiran za korištenje mlade krvi kao lijeka od starosti.

Milijarder, koji tvrdi da ima namjeru živjeti do 120 godina, ili čak vječno, ulaže značajna osobna sredstva u proučavanje marginalnih metoda “liječenja starosti” i žali se na to što se znanost sve do sada ne bavi proučavanjem utjecaja mlade krvi na organizme koji stare.

Thiel, međutim, nije samo nezadovoljan sporošću službene znanosti, već i time što u američkom društvu postoje jake predrasude prema toj metodi koju on smatra perspektivnom.

Postoje znanstvenici koji se tim “metodama” protive, ali to teško da će zaustaviti klijente “Ambrozije” i utjecajnog milijardera koji su odlučno krenuli putem potrage za osobnom besmrtnošću. Uostalom, Thiel je Trumpov savjetnik za nove tehnologije i suradnju s IT-zajednicom …

Nema ničeg iznenađujućeg u tome što je Silicijska dolina epicentar tehnogenog vampirizma iako je to mjesto s maksimalnom koncentracijom visokotehnoloških startupova i investitora koji su specijalizirani za tehnologije budućnosti.

Kako svjedoče brojni zapadni novinari, dominantna ideologija među startuperima, inženjerima i takvim kapitalistima je libertarijanstvo, u njegovim ekstravagantnim formama. Oksfordski povjesničar David Pristlend dobro je ukazao: “Silicijska dolina se klanja pred oltarom ničim ograničenog tržišta”.

Kad se na svijet gleda kroz takvu ideološku prizmu, onda se zaista može doći do zaključka da je tržište krvi i organa potrebno osloboditi od “pretjeranog pravnog i moralnog ograničavanja”.

Kako je objavio američki telekanal ABC, 80 posto komercijalnih centara za prikupljanje krvi nalazi se u siromašnim zemljama, a trude se da je uzimaju od siromašnih maloljetnika i mladih ljudi.

U uvjetima globalnog svijeta i tehnološke revolucije koja traje pred našim očima – strašno je čak i zamisliti kako će izgledati društvo koje bude spajalo totalnu digitalizaciju i ljudoždersko moralni nivo na kojem se jede srce pobijeđenog protivnika u nadi da će se na taj način preuzeti njegova snaga i mladost.

Vladimir Putin je ovih dana izjavio da će napori društva biti usmjereni na formiranje ruske digitalne ekonomije koja će biti u stanju ravnopravno konkurirati američkoj Silicijskoj dolini. Ali, njoj se mora istodobno konkurirati i na tehnološkom, i na ekonomskom, i na ideološkom polju.

Društvo mora biti svjesno koliko je važno – životno važno – da stvori svoju visokotehnološku ekonomiju u koju će biti ugrađene naše vrijednosti i predstave o dobru, zlu i pravednosti.

Ukoliko ne budemo u stanju stvoriti svoj tip visokotehnološke budućnosti – sa svojim tvrtkama, tehnologijama i interesima – bit ćemo prisiljeni živjeti u budućnosti koju će nam isprojektirati preko oceana.

A ta budućnost teško da će nam se svidjeti.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,