Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAJNOVIJA VIJEST: Putin i Assad su ubili vođu ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadija

NAJNOVIJA VIJEST: Putin i Assad su ubili vođu ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadija

putin-assadVođa ISIS-a i svjetski najtraženiji terorist Abu Bakr al-Baghdadi je ubijen u zajedničkim rusko-sirijskim napadima, prema izvještajima iz Sirije

Abu Bakr al-Baghdadi je bio bobardiran od strane topništva, u ISIS-ovom uporištu u gradu Raqqi (Sirija), prema izvješćima, a Predsjednik Assad tvrdi da je to veliki korak ka iskorjenjivanju ISIS-a iz njegove zemlje, ali i za cijeli svijet.

Dok mu je svijet pokušao smjestiti kemijske napade protiv vlastitog naroda koje nije počinio, predsjednik Assad je održao pogled na svoj cilj i ostao zaposlen ciljajući ISIS i džihadističke napadače koji pokušavaju rušiti njegovu demokratski izabranu vlast, a sada je čak i ubio njihovog vođu.

Razni teroristički borci, bombaši samoubojice i daljinski upravljani zrakoplovi (dronovi) sudjelovali su u bombardiranju Sirije i Iraka, dok su Putin i Assad vršili neobuzdani pritisak na Islamsku državu, nakon nedavnih zločina.

Snage ISIS-a u gradu Raqqa, stožeru terorističke grupe, su podnijele teške gubitke u kojima su rusko-sirijski napadi uništili više taktičkih jedinica, borbenih pozicija, i podzemne improvizirane tvornice bombi. Konačni napad, vjeruje se, bio je poguban za Bakr al-Baghdadija.

Službeni medij ISIS-a, Amaq, nije potvrdio vijest o smrti vođe. Aktivisti u Siriji, “Raqqa24″ su izvijestili da je u zračnom napadu na Raqqu poginulo najmanje sedam civila u subotu, ali se ne spominje al-Baghdadi.

Obavještajne agencije vjeruju da se lider džihadske skupina krio u pustinji u predgrađu opkoljenog grada Mosula, prije nego je pobjegao u de facto ISIS-ov stožer u gradu Raqqa.

Zamjenik vođe ubijen u zasebnom napadu

Vijest o njegovoj smrti se pojavila u lokalnim medijima dok iračke snage također tvrde da je njegov zamjenik Ayad al-Jumaili ubijen je u zračnom napadu u blizini iračke granice sa Sirijom.

Jumaili – bivši obavještajac koji je radio za Saddama Husseina – bio je označen kao „zamjenik” i „ministar rata” ISIS-a od strane iračkog TV.

U siječnju, izvješća su tvrdila da je al-Baghdadi „ozbiljno ozlijeđen”, u zračnim napadima na sjeveru Iraka.

Državni tajnik Rex Tillerson rekao da je „pitanje vremena” prije nego što će vođa biti ubijen.

„Gotovo svi zamjenici Abu Bakr al-Bagdadija su sada mrtvi, uključujući i mozak koji stoji iza napada u Briselu, Parizu i drugdje. Bilo je samo pitanje vremena prije nego Baghdadi sam ispuni istu sudbinu„ rekao je Tillerson.

Al-Baghdadi je prethodno proveo neko vrijeme u američkom vojnom zatvoru nakon pobune koja je nastala nakon američke invazije 2003. godine na Irak, ali je pušten od strane Obamine administracije. (izvor)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,