Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNIK TRUMP PORUČIO MERKEL: Neću dopustiti da EU postane superdržava

PREDSJEDNIK TRUMP PORUČIO MERKEL: Neću dopustiti da EU postane superdržava

trump-tuskPredsjednik Trump je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel da on joj neće dopustiti da stvori EU superdržavu – obećavajući da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi „Sjedinjene Europske Države” koje želi uzdignuti elita

Trump je izabrao veleposlanika u EU, Dr. Ted Mallocha čije je dužnost da dostavi upozorenje Francuskoj i Njemačkoj, poručujući im da je stvaranje superdržave Bruxellesa u suprotnosti s američkim interesima.

Express.co.uk izvještava: Republikanac Malloch je ostao šokiran etiketirajući Europu kao „nezahvalanu” za masivnu američku potporu u obnovi kontinenta nakon rata i rekao je da je tužan sa tolikom količinom „anti-amerikanizma”.

No, za razliku od toga, on je pohvalio Britaniju, i rekao da ona dijeli najjače veze s Amerikom i da će biti u prednjim redovima u trgovinskim sporazumima.

Dr. Malloch je rekao da EU „nije uspjela” i mora odustati od svojih snova o velikoj uniji ili kolapsu, tijekom ratobornog govora na kongresu “Open Europe” prije par dana.

Istaknuo je: “Taj neuspjeh, iskreno, ovog europskog integracijskog projekta mislim da je sve više i više samo prividan.”

“To je nešto što bi Roosevelt ili Churchill doveli u pitanje, a EU je postala sve više nedemokratska, sa sve više birokracije i sa sve više anti-američkih stavova.”

“Trumpova uprava je jasno naglasila da SAD ne zanima stari oblik europskih integracija.”

“U stvari, mislim Bruxelles pokušava potaknuti ubrzani put ka protekcionističkim Sjedinjenim Državama Europe”.

Malloch je tada bijesno izjavio: “Treba vidjeti čemu služi ovaj pokret. On je vrlo štetan za američke poslovne interese, na investicijsku politiku SAD-a, za sigurnost SAD-a, a kategoriziran je sa sve više regulacija, niskim rastom, visokom nezaposlenošću, i strukturnom krutošću kao njegov ishod.”

“To nije politika koja Amerika voli, a što više putujem po Europi, dobivam dojam da i Europljani nisu također ti koji to žele.”

“Vladavina građana, a ne neizabranih birokrata koji paradiraju kao stručnjaci. Članovi Europske komisije nisu izabrani – oni ne odgovaraju parlamentu.”

“Takva globalistička elita i njihova superstruktura je odvojena od ljudi i stoga je u cijelosti anti-europska.”

U svom kontroverznom govoru dr Malloch također optužio kontinentalnu Europe da je „tako nezahvalna” za ”doprinosu Amerike u rekonstrukciji Europe nakon rata i rekao da je ‘antiamerikanizam i dalje obiluje u Europi danas’.

Dr. Malloch je zaključio inzistirajući dobre odnose između SAD-a i Europe koji su još uvijek „bitni”, ali je rekao da će Trump pratiti bilateralne osnove sa pojedinim zemljama u budućnosti.

Što je Trump radio u Bruxellesu?

Američki predsjednik Donald Trump u Bruxellesu se susreo s liderima najvažnijih institucija Europske unije, a poslijepodne sudjeluje na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, na kojemu Hrvatsku predstavlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako Trump nakon susreta s liderima EU nije davao izjave novinarima, predsjednik Europskog vijeća i njegov imenjak Donald Tusk izjavio je kako su se složili oko mnogih pitanja, no ne i po pitanju odnosa s Rusijom.

Razgovarali smo o vanjskoj politici, sigurnosti, klimatskim promjenama i trgovinskim odnosima. Imam dojam da smo se složili na mnogim područjima.

Prvo i najvažnije, oko protuterorizma, i siguran sam da ne moram objašnjavati zašto. Ali neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih i trgovinskih. I nisam sto posto siguran da danas možemo reći (pod “mi” mislim na gospodina predsjednika Trumpa i mene) da dijelimo mišljenje o Rusiji.

Premda, kad je riječ o sukobu u Ukrajini, čini se da smo na istoj liniji – rekao je Tusk.

Američkom predsjedniku, koji je tijekom kampanje i u tranzicijskom razdoblju signalizirao da gaji simpatije prema euroskepticima i da potiče ili barem očekuje da će i druge članice EU krenuti putem Velike Britanije koja je na referendumu izglasala izlazak iz Unije, Tusk je poručio nešto što zvuči suprotno Trumpovoj mantri “America first” (Amerika na prvom mjestu).

Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu bila je ta da su temeljne zapadne vrijednosti, poput slobode, ljudskih prava i poštovanja ljudskog digniteta ono što našoj suradnji i prijateljstvu daje najdublje značenje – rekao je Tusk.

Najveća zadaća danas je konsolidacija čitavog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, ne samo oko interesa.

Vrijednosti i principi na prvom mjestu: to je ono što bismo mi, Europa i Amerika, trebali govoriti – zaključio je predsjednik Europskog vijeća.

Osim Tuska, EU su na sastanku predstavljali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com, Jutarnji.hr

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,