Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRIJELOMNA VIJEST: Amerika bombardirala sirijsku vojsku, dok su mediji širili paranoju o Rusiji

PRIJELOMNA VIJEST: Amerika bombardirala sirijsku vojsku, dok su mediji širili paranoju o Rusiji

sirija-napadKoalicija na čelu sa SAD je napala sirijski vojni konvoj koji se kretao kroz jugoistočni dio Homsa, javio je Pentagon

Pentagon tvrdi kako je sirijski vojni konvoj išao prema njihovim (američkim) položajima, kada su odlučili izdati upozorenje koje je kako kažu ignorirano, tako da je Koalicija napala konvoj.

“Izvršen je napad. On je bio protiv provladinih snaga koje djeluju u blizini Tanfa. Ove provladine snage djelovale su unutar utvrđene zone deeskalacije”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, “zapovjednik na terenu smatrao je da ove snage predstavljaju prijetnju koalicijskim snagama”.

Ranije je portal “BuzFeed News” priopćio da se napad koalicije dogodio u blizini grada Tanfe, gdje su američke i britanske specijalne snage trenirale sirijske pobunjenike u blizini granice s Irakom i Jordanom.

Dopisnik portala priopćio je da su sirijski pobunjenici smješteni s američkim specijalcima u području u čijoj se blizini također nalaze snage koje podržavaju sirijsku vojsku.

U ponedjeljak je objavljeno da su vojnici sirijske arapske vojske zajedno s pripadnicima lokalnih snaga povezanih s iračkim narodnim jedinicama pripremaju da povrate obližnji granični prijelaz Tanf od Daesu-a.

Medijski izvještaji navode da su sirijski pobunjenici izrazili zabrinutost, jer se sirijska vojska nalazi “preblizu” baze američkih specijalnih snaga u Tanfu.

Ono što je poznato do sada su sljedeće činjenice:

1. Koalicijski ratni zrakoplov je upao u sirijski zračni prostor sa jordanske strane.

2. Potom je bombaridrao konvoj od pet T-62 tenkova.

3. Dva tenka su uništena

4. Jedan ZSU-23-4 Šilka je oštećen u napadu

5. Šest vojnika je poginulo, dok su tri ranjena

6. Konvoj se sastojao od vojnika Sirijske Arapske vojske (SAA), Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF), Hezbolaha, i šiitskog Imam Al-Ali bataljona.
 


 
U travnju su teroristi Daesu-a pokušali da zauzmu američku bazu u blizini Tanfa u kojem su poginula tri sirijska pobunjenika. Ovo nije bio prvi put da je koalicija predvođena SAD namjerno ili slučajno napala sirijsku vojsku koja se bori protiv Daesu-a.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja, Sjedinjene Države lansirale su 59 raketa “tomahavk” na sirijski vojni aerodrom u Shairatu, koji se nalazi oko 40 kilometara od grada Homsa.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da je napad bio odgovor na navodnu uporabu kemijskog oružja u Idlibu za koji Washington krivi sirijsku vladu.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,