Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » FED I DOLAR NA SAMRTI: Modi i Erdogan razgovarali o odricanju od dolara u meÄ‘usobnoj trgovini

FED I DOLAR NA SAMRTI: Modi i Erdogan razgovarali o odricanju od dolara u međusobnoj trgovini

modi-erdoganTurska i Indija se u međusobnoj trgovini mogu odreći dolara i preći na nacionalne valute, izjavio je Recep Tayyip Erdogan u New Delhiju

Pritom je istaknuo: “Trgovina u lirama i rupijama bi zaÅ¡titila bi naÅ¡e ekonomske odnose od kolebanja valutnih teÄajeva”.

Erdogan je i sa Vladimir Putinom razgovarao o “odustajanju od dolara”.

Nakon pregovora s indijskim premijerom, Narendrom Modijem, turski Äelnik je ocijenio da je svijet suoÄen s porastom populizma i Å¡irenjem jaza izmeÄ‘u Zapada i Istoka:

“Produbljuju se podjele meÄ‘u religijama i spolovima. Podjela meÄ‘u Istoka i Zapada sve se viÅ¡e podvlaÄi. Ksenofobija i kulturni rasizam u Europi rastu poput otrovnog brÅ¡ljana”.

Erdogan je u Indiji prvi put od 2008. i rekao da su Turska i Indija tijekom povijesti bile “domovinama razliÄitih civilizacija”:

“Razlika se ne treba bojati kao prijetnji. Treba ih prihvaćati kao bogatstvo. Smatram da su Indiji i Turskoj potrebne duboka suradnja i solidarnost povodom meÄ‘unarodnih i regionalnih pitanja. Da bi bio uspostavljen globalni mir i da bi prevladao prosperitet i stabilnost – Indija i Turska trebaju biti bliže nego Å¡to su bile dosad”.

Modi je na zajedniÄkoj konferenciji za medije najviÅ¡e govorio o meÄ‘unarodnom terorizmu:

“Ta prijetnja je za zajedniÄku brigu. Složili smo se da terorizam ne može opravdati nikakva namjera, cilj ili uzrok. Sve zemlje trebaju boriti protiv financiranja terorizma i prelaska terorista preko državnih granica”.

Kako se i moglo oÄekivati, Modi i njegov gost razgovarali su i o reformiranju Ujedinjenih naroda. O tome je indijski premijer rekao:

“Složili smo se da Vijeće sigurnosti treba imati viÅ¡e (stalnih) Älanova da bi odražavao ciljeve 21., a ne minulog stoljeća”.
 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,