Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » KINA IZGUBILA STRPLJENJE: ‘Mičite raketne sustave iz Južne Koreje, inače …’

KINA IZGUBILA STRPLJENJE: ‘Mičite raketne sustave iz Južne Koreje, inače …’

xi-ping-kinaKina je danas priopćila da je Washingtonu i Seulu prenijela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela prebacivati dijelove sustava proturaketne obrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je na redovitoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sustav.

Seoul i Washington tvrde da je svrha THAAD isključivo obrana protiv raketa Sjeverne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sustava mogao prodrijeti i na njezin teritorij i ugroziti sigurnost zemlje, navodi Reuters.

Prethodno je Yonhap objavio da je američka vojska dovezla na mjesto u Južnoj Koreji, na kojoj treba biti postavljen sustav proturaketne obrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.

Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišten za golf u okrugu Seongju.

Reuters THAAD naziva kontroverznim sustavom i navodi da se njegovo postavljanje događa u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje.
 
(vestinet.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,