Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Adut Sjeverne Koreje protiv Trumpa: Specijalne snage sa 90-120 tisuća ‘crnih ninđa’

Adut Sjeverne Koreje protiv Trumpa: Specijalne snage sa 90-120 tisuća ‘crnih ninđa’

sjeverna-koreja-specijalciSAD U JUŽNOJ KOREJI DRŽE 28.000 VOJNIKA, A U JAPANSKO MORE SU POSLALI TRI NOSAČA AVIONA

Novinska agencija Južne Koreje – Rnjenhap – objavila je da je Sjeverna Koreja formirala novi rod oružanih snaga – specijalne taktičke snage koje će po brojnosti biti egal s njenom ratnom mornaricom.

Pripadnici tih snaga su viđeni na vojnoj paradi u Pjongjangu: s osobama obojenim u crno i sa šljemovima s priborom za noćno promatranje.

Agencija Renhap je objavila da je zadatak novog roda sjevernokorejske vojske parirati američkim i južnokorejskim komandosima koji imaju zadatak da likvidiraju državni i vojni vrh Sjeverne Koreje.

Međutim, vjerojatnije je da je to – zadatak minimum.

Jer, sjevernokorejski taktički specijalci su ostavili tako jak dojam na Washington da prema obalama Korejskog poluotoka šalje odjednom tri nosača zrakoplova. To je bez presedana …

Pyongyang uopće nema namjeru čekati da Amerikanci i Seul prvi udare, da izvedu svoj “preventivni udar”. Zato je pojava njegovih specijalnih snaga opravdana.

Izviđačke i diverzantske jedinice postoje u mnogim vojskama u svijetu. Sjeverna Koreja u tom pogledu nije iznimka.

U pravilu, komandosi u borbi podržavaju klasične vojne formacije. Međutim, formiranje samostalnih specijalnih snaga – to je veliki projekt Pyongyanga koji računa s primjenom značajnih snaga i sredstava za specijalne operacije na tuđem teritoriju. Na principijelnom drugoj tehnološkoj razini.

U slučaju agresije SAD i njihovih saveznika, Sjeverna Koreja ima namjeru odgovoriti “kao u ogledalu” i da asimetrično uništiti važne objekte u protivničkoj pozadini (uključujući i neutralne vode), a ne da “sjedi” u rovovima na svojem teritoriju.

Na vojnim poprištima “new generation warfare” dominiraju lokalne operacije, dobro opremljenih jedinica sastavljenih od profesionalaca koji izvode koncentrirane udare …

Pod izgovorom da je vjerojatan raketni udar sa sjevera, Washington i Seul mogu u Južnoj Koreji postaviti mobilni sustav PRO Terminal High Altitude Area Defense. Moguće je: 300 kilometara južno od Seula.

Bateriju THAAD čini do devet mobilnih gusjeničnih lansera sa 72 rakete-presretača, a upravo to zabrinjava Pyongyang.

Te bojazni dijele i Rusija i Kina.

Na prvi pogled, raketa-presretača i nije tako mnogo, a njihov domet nije veći od 200 kilometara, ali je američka PRO THAAD sposobna smanjiti efekte uzvratnog (raketnog) udara Sjeverne Koreje po objektima Pentagona na teritoriju Južne Koreje.

Osim toga, sustav THAAD je u stanju dati koordinate za gađanje udarnim skupinama američkih brodova i zrakoplovstvu i da, u suštini, bude dio globalne PRO.

Naravno, ta baterija THAAD bi bila dobro čuvana jer bi bila meta dostojna napora novih specijalnih snaga Sjeverne Koreje. I to: na samom početku ratnih djelovanja.

Ako bi specijalne taktičke snage Sjeverne Koreje uspjele preuzeti kontrolu nad nekim od američkih raketnih brodova (ili čak nosačem zrakoplova) – to bi pomračilo čak i poznate scenarije Hollywooda …

Ništa nije nemoguće. Teško da su posade američkih brodova spremne da se u brodskim odjelima bore s dobro naoružanim i utreniran “crnim ninđama”.

Pyongyang ne pretendira na tuđe resurse i teritorij, a za svoje komandose preuzima iskustva specijalnih operacija SAD, Rusije i drugih zemalja.

Prema različitim procjenama, Sjeverna Koreja ima 90 do 120 tisuća komandosa …

Pretpostavljam da su izdržljivi i dobro obučeni pripadnici sjevernokorejskih specijalnih snaga u stanju da naprave velike probleme svakom, čak i protivniku čije su jedinice na najvišem tehnološkom nivou. I da približe mirno rješavanje situacije na Korejskom poluotoku.

Washington je više puta odbio čak i razgovarati o prijedlozima Pyongyanga za potpisivanje mirovnog sporazuma, a još u Južnoj Koreji drži više od 28.000 vojnika …
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,