Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BOA: Raspadne li se eurozona – marka će biti 30 posto jača od eura, franak – 15 posto

BOA: Raspadne li se eurozona – marka će biti 30 posto jača od eura, franak – 15 posto

marka-eruroMnogi posljednjih mjeseci prognoziraju da će se Europska unija raspasti ako predsjednik Francuske postane Marine Le Pen, a Angela Merkel najesen ne ostane na položaju njemačke kancelarke

Le Pen ima solidne šanse da bude prva u prvom krugu predsjedničkih izbora u svojoj zemlji, ali su još šanse mnogo slabije u drugom krugu u kojem će se sve odlučiti. A stvari tako stoje zato što će se u drugom krugu gotovo svi njeni rivali iz prvog kruga udružiti protiv nje. Odnosno: pozvati svoje brače da glasuju protiv smjera i promjena koje ona obećava.

Utjecajni španjolski list AVS – baveći se upravo ovim dvostrukim “ako” (ako Le Pen, ako Merkel …) – ne procjenjuje da će se EU odmah biti u opasnosti, ali svoje čitatelje upozorava da će to biti “početak kraja eura”, a vjerojatno i same EU.

Taj list je, zapravo, izanalizirao prognozu koju je dobio od Bank of America. A evo kako bi Europska unija izgledala bez eura.

AVS podsjeća da je Le Pen obećala referendum o napuštanju eura i prenosi predviđanje američke banke da bi se Francuska odmah potom vratila franci i nastavlja:

“Taj korak Francuske bi potaknuo i druge zemlje da napuste eurozonu i one bi to učinile, mada ne istovremeno. Povratak nacionalnim valutama ne bi svima donio dobitak jer su trenutno samo “njemački euro” i “francuski euro” podcijenjeni. U suštini, samo bi Berlin i Pariz imali, u najmanju ruku, stabilnost u ekonomiji i financijama”.

Španjolski list prenosi i detaljniju prognozu Bank of America (BOA):

“Novi franak bi najvjerojatnije vrijedio 15 posto više nego današnji euro, odnosno – za toliko više nego 2002. kada se prelazilo na zajedničku valutu. Marka bi vrijedila 30, možda čak i 40 posto više. Sve ostale zemlje eurozone bi se suočile s rastom cijena na potrošačku robu. Zato što su “lire” (talijanski euro), pezete, forinte, drahme itd. danas precijenjene”.

AVS naglašava da bi se Europska središnja banka s nestankom eura našla u gubicima jer je – spašavajući EU od krize – tiskala eure i davala kredite državama članicama čiji su dugovi zbog toga uvećali nekoliko puta. A zadužene zemlje nemaju nikakve šanse da te dugove isplate.

Europska centralna banka ECB bi – procjenjuje španjolski list – tiho umrla, a brzo bi se pokazalo da je euro zemlje EU ponajviše držao na okupu.

Zato bi postupno počelo napuštanje “europskog kluba”.

Britanci su već donijeli odluku o istupanju, a Marine Le Pen je obećala da će slijediti njihov primjer.
 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,